Arbetsmarknad

Tre bostadsbolag i Stockholm har tillsammans med Yrkesakademin satsat på att hitta nya fastighetsskötare. Till sin hjälp har man haft Arbetsförmedlingen som hållit i informationsträffar och intresset har varit enormt. Totalt har yrket lockat över 160 arbetssökanden.

I Stockholm har tre kommunala bostadsbolag och Yrkesakademin gått ihop i en satsning för att försöka hitta nya fastighetsskötare. Man har tillsammans med Arbetsförmedlingen hållit i informationsträffar där man berättat mer om yrket. De som varit intresserade har därefter fått möjlighet att söka sig till yrkesutbildningen som innefattar en lång praktik hos ett av bostadsbolagen.

Intresset var enormt bland de arbetssökande och bara under den första informationsträffen dök drygt 100 personer upp. Även den andra träffen lockade mycket folk, 60 personer. Riktigt så många kunde bostadsbolagen dock inte erbjuda praktik utan endast ett fåtal fick chansen.

Omväxlande arbete var det som lockade

Det som lockade till yrket ska enligt praktikanter hos Svenska Bostäder ha varit det omväxlande arbetet samt att man får ta många egna beslut.

Arbetet som fastighetsskötare innebär även mycket kontakt med hyresgästerna vilket även det ska ha varit något som lockade.

– Man kommer som en räddande ängel i nöden hem till människor och fixar med deras läckande kranar och allt vad det är. Folk blir glada, säger Maria Kuylenstierna, en av Svenska Bostäders praktikanter, till Fastighetsfolket.

Praktiken har lett till jobb

Svenska Bostäder är mycket nöjda med satsningen och samarbetet med Yrkesakademin. I flera fall har man dessutom kunnat erbjuda praktikanter arbete.

Man ser absolut en möjlighet att fortsätta denna satsning även i framtiden i jakten på att hitta fler kompetenta fastighetsskötare.

Väckt intresse praktikanterna inte trodde fanns

Bostadsbolagen har inte haft möjlighet att erbjuda alla praktikanter ett jobb. Däremot har man lyckats väcka intressen som praktikanten inte trodde fanns.

En praktikant som än så länge inte erbjudits något jobb säger bland annat att hon börjat intressera sig för både juridik och hyresfrågor, vilket hon inte alls trott för bara sex månader sedan.