Ung kvinna vilar i en soffa med ett leende på läpparna och armarna som stöd bakom huvudet.Belgien vill införa en arbetsvecka på fyra dagar så snart som möjligt. Det är en del i en arbetsmarknadspolitisk reform som tagits fram av regeringen. Foto: Antonio Guillem/Shutterstock

Arbetsmarknad

Belgiens regering har nu gått ut med förslaget om att införa en fyra dagars arbetsvecka, skriver Kollega. Det blir i sådana fall förlängda dagar men ingen reducerad lön.

Fyra dagars arbete och tre dagars vila? Ja, säger Belgien och flera länder med dem. Det handlar om en arbetsmarknadsreform som ska ge en mer dynamisk ekonomi.

Arbetsgivare kan säga nej

För den som vill ha en fyra dagars arbetsvecka kommer arbetsdagarna att bli längre, men då reduceras inte lönen. Med tre dagars helg hoppas man kunna få arbetarna att återhämta sig bättre, i stället för att jobba fem dagar lite kortare som det ser ut nu.

En fyra dagar lång arbetsvecka är en del av den stora arbetsmarknadsreform som Belgiens partier presenterade i mitten av februari i år. Premiärministern Alexander De Croo säger själv att det handlar om att försöka göra Belgiens ekonomi mer dynamisk och produktiv. En kortare arbetsvecka är en av många saker som han tror kommer att förändra Belgien till det bättre.

– Om du jämför vårt land med andra, ser du i många fall att vi är betydligt mindre dynamiska. Efter två svåra år har arbetsmarknaden förändrats, säger Alexander De Croo.

Regeringens förslag på en arbetsvecka på fyra dagar är dock ingenting som ger några garantier för arbetstagarna – arbetsgivaren kan säga nej. Men enligt The Guardian måste då arbetsgivaren kunna motivera det skriftligt. 

Island var först med fyra dagars arbete

Mellan åren 2015 och 2019 testade Island att införa en kortare arbetsvecka. De beskriver själva att testperioden uppvisade mycket positiva resultat. Det visade sig faktiskt att resultaten var så pass positiva att många på Island i dag fortfarande arbetar fyra dagar i veckan, i stället för fem.

Och det är fler som följer i Islands och Belgiens fotspår.

I Spanien genomför man just nu ett test med fyra dagars arbetsvecka. Och under år 2023 kommer Skottland att införa ett test med kortare arbetsvecka de med.

I Belgien kommer förslaget om fyra dagars arbetsvecka inte bara att vara ett test utan det kommer antagligen lagföras inom några månader.