Ett godståg kör på räls.Trots att godståg har varit rullande i närmare 150 år finns det fortfarande inga toaletter på dem. Det här orsakar stora problem för lokförarna, som får hitta kreativa lösningar för att lätta på trycket. Foto: OlegRi/Shutterstock

Lön och villkor

Godstågens historia sträcker sig 150 år bakåt i tiden och utgör en stor del av samhällets infrastruktur. Samtidigt finns det fortfarande inte några toaletter på tågen och missnöjet sprider sig bland lokförarna, skriver Sekotidningen.

Problemet med avsaknaden av toaletter på godståg är ingenting nytt. Lokförare har länge försökt propsa för att få någon form av toalett installerad. Som det ser ut just nu har de två alternativ: Antingen håller de sig en hel arbetsdag eller så får de springa ut i skogen.

Avsaknaden av toaletter ett stort problem – särskilt för tjejer

Lokförare på Green Cargo i Boden, Sara Kristiansson, har kört godståg sedan år 2019. Hon berättar att toalettproblematiken är ett problem som alla försöker förhålla sig till på olika kreativa sätt. Vanligast är att antingen springa ut i skogen, i alla väder, eller hålla sig en hel arbetsdag.

För Sara Kristiansson har det här inneburit att hon dricker små mängder, om några alls, under arbetsdagen.

– Jag dricker väldigt sparsamt. Inget kaffe eller te, och inga större mängder vatten, berättar Sara Kristiansson.

Men om man ändå behöver gå på toaletten är det vanligaste alternativet att springa ut i skogen – men det har visat sig vara bra mycket svårare som kvinna än som man. Särskilt på vintern.

– Jag har stått med snö upp till midjan. Som tjej får man stå och trampa upp en liten platå. Killar har det lite enklare eftersom de kan stå upp, så är det ju. Det blir att man sitter och håller sig i stället. Och vad gör det för hälsan? Frågar sig Kajsa Anderson Junkka, som också är en lokförare på Green Cargo.

Kisspåsar har delats ut med blandat resultat

Green Cargo har i ett försök att lösa toalettproblematiken delat ut kisspåsar till sina medarbetare. Vissa är glada åt nyheten medan andra ställer sig skeptiska.

– De är väldigt små i diametern, påpekar Kajsa Anderson Junkka.

Samtidigt är kisspåsarna bättre än ingenting, menar Sara Kristiansson.

– Jag har med dem för krissituationer men har inte provat än. Jag tyckte det var bra gjort, säger Sara Kristiansson.