närbild på man som drar ut sin ena byxfickaLångtidsarbetslösheten fortsätter att öka i Sverige

Arbetsmarknad

Under de senaste veckorna har antalet långtidsarbetslösa ökat från 180 000 till 186 000 personer, och enligt statistiken är det nu helt nya grupper som drabbas. Enligt Arbetsförmedlingens prognoser kommer siffran att fortsätta stiga och överstiga 200 000-strecket innan året är slut. Det skriver Arbetet.

Stora delar av arbetsmarknaden har drabbats hårt av pandemins effekter, och många av dem som förlorade jobbet under krisen står fortfarande utan. Bara under de senaste veckorna har antalet gått från 180 000 till 186 000 personer, och enligt Arbetsförmedlingens prognoser kommer siffran hamna över 200 000 innan årsskiftet. Det man även har noterat är det nu är nya grupper som drabbas.

– Det är i betydligt högre utsträckning inrikes födda med utbildning, personer som klarade sig bra före pandemin, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen, till Arbetet.

Långtidsarbetslösa delas in i två grupper

Arbetsförmedlingen brukar dela in långtidsarbetslösa i två olika grupper. I den ena hamnar de som har möjlighet att faktiskt konkurrera om jobben, och i den andra finns de som har svårt att stå sig i konkurrensen. Den senare är fortfarande den största gruppen, men det som hänt till följd av pandemin är att gruppen med bättre konkurrensförmåga har börjat växa.

Enligt Annika Sundén kommer så klart mycket att hända på arbetsmarknaden när pandemiläget börjar lätta, men hon menar samtidigt att långt ifrån alla jobb som fanns innan pandemin kommer att komma tillbaka.

Strukturomvandlingen har gått snabbt

I och med pandemins utbrott och dess effekter har strukturomvandlingen gått snabbt, där ökad digitalisering och automatisering har minskat behovet av fysisk arbetskraft. Annika Sundén nämner bland annat företag inom bilindustrin som på grund av omställningen till eldrivna bilar söker andra slags kompetenser, och e-handeln som drar allt fler kunder från de fysiska butikerna.

Viktigt för långtidsarbetslösa att aktivt söka jobb

Annika Sundén tror att till exempel restaurangbranschen kommer att återhämta sig väl när pandemin är över, men menar att det så klart inte är en anledning för den som är arbetslös att bara sitta och vänta på en vändning. Har man stått utan jobb i över 12 månader är det enligt Sundén väldigt viktigt att söka de lediga jobb som ligger ute och fortsätta att kommunicera med arbetsmarknaden.