Inkomstförsäkring

Andelen arbetslösa i Sverige har minskat – vilket är väldigt positivt. Däremot har andelen långtidsarbetslösa ökat med 2000 personer, visar en undersökning som Arbetsförmedlingen genomfört. En person som varit arbetslös i mer än ett halvår räknas som långtidsarbetslös, en situation som kan skapa stora ekonomiska problem.

OBS! Bland den äldre befolkningen har nästan 50 % varit arbetslösa i mer än ett halvår. För dessa personer är en inkomstförsäkring en oerhört värdefull investering.

Ju mer långtidsarbetslösheten ökar desto viktigare blir det att ha en inkomstförsäkring som skyddar din lön. Många räknar med att de inte ska förlora sitt arbete, något som är oerhört svårt att förutse. Med facit i hand är det alltid en fördel att vara skyddad mot arbetslöshet, om det faktiskt skulle inträffa. Det är precis vad syftet med inkomstförsäkringar är.

Inkomstförsäkring gör långtidsarbetslöshet enklare

Att vara arbetslös under en längre period är inte enkelt, varken för psyket eller för plånboken. Långtidsarbetslöshet kan bero på flera saker. Delvis råder det hög konkurrens om arbeten, vilket leder till att arbetsgivare får in enormt många ansökningar när de annonserar om en tjänst. Många arbetsgivare föredrar att rekrytera internt för att slippa det administrativa arbetet som nyrekrytering innebär. Att gå en längre tid utan arbete är tufft för din privatekonomi. Med ersättning från a-kassan kan du får ersättning på upp till ca 20 000 kr/mån, vilket för många skulle innebära en betydande förändring i livsstil. Med en inkomstförsäkring kan du däremot behålla upp till 80 % av din tidigare lön vid både kortare och längre arbetslöshet.

En inkomstförsäkring gäller oftast tills du fyller 64 år

Eftersom det framförallt är den äldre befolkningen som drabbas av långtidsarbetslöshet är en bra inkomstförsäkring avgörande för dessa. Arbetslöshet påverkar inte bara din ekonomi i dagsläget utan kan även ha stor påverkan på din framtida pension. De flesta inkomstförsäkringar har en övre åldersgräns på 64 år, vilket innebär att du kan få ersättning trots att du snart ska pensionera dig. Ska du teckna eller byta inkomstförsäkring bör du börja med att jämföra olika inkomstförsäkringar baserat på ersättningstid och maximal lön att försäkra. Då kan du även passa på att jämföra åldersgräns så du väljer en inkomstförsäkring som passar dig.