Inkomstförsäkring

Att företaget du jobbar på går i konkurs kan innebära stora problem för dig som arbetstagare. Eftersom att verksamheten avslutats förlorar du din anställning, men inte nödvändigtvis din lön. I Sverige erbjuds dels en statlig lönegaranti som innebär att du får din lön som du fortfarande jobbade vid företaget. Har du en inkomstförsäkring kan du även få ersättning från denna.

Inkomstförsäkringen gäller efter lönegarantin 

Vad detta innebär är att under en period så är din lön ”säkrad” från staten. Under denna period så har du tekniskt sett en inkomst, vilket innebär att du inte kan ta ut din inkomstförsäkring. När du inte längre ersätts av staten kan du dock får ersättning från din inkomstförsäkring, som vanligtvis ersätter en längre period än den statliga ersättning. 

Tänk på! Inkomstförsäkringen kan ersätta dig efter den statliga lönegarantin, så att du i lugn och ro kan hitta en ny anställning. 

Den extra period av löneersättning som du kan få via en försäkring kan vara mycket viktig för den som inte hinner få ett nytt jobb under den statliga ersättningsperioden. En inkomstförsäkring täcker upp till 80% av din inkomst vilket gör att de allra flesta kan leva som vanligt under denna period. Det kan därför vara klokt att redan idag kolla vilken inkomstförsäkring du kan teckna och hitta det alternativ som passar dig bäst. 

Inkomstförsäkring viktigt för den med otrygg anställning

Den största fördelen med att ha en inkomstförsäkring vid konkurs är med andra ord att den kan ersätta under en längre period. En inkomstförsäkring kan ersätta dig mellan 100-300 dagar i normalfallet, men du kan även ha andra tilläggsförsäkringar så att perioden blir ännu mer omfattande. Eftersom att försäkringen ersätter dig under en så lång period hinner de allra flesta söka nya anställningar utan att stressa över sin inkomst under perioden. 

Vill du veta mer om hur inkomstförsäkringen fungerar när din arbetsgivare går i konkurs och vilka regler som gäller kan du läsa mer om inkomstförsäkringar vid konkurs. Där kan du även läsa mer om hur inkomstförsäkringen fungerar när du samtidigt får ersättning från lönegarantin.