Arbetsmarknad

Nio myndigheter flyttar från centrala Stockholm och ut i landet. För de cirka 900 arbetarna finns två alternativ: Flytta med eller säga upp sig. De som blir kvar i Stockholm kommer drabbas av stora ekonomiska förluster.

Myndigheterna flyttas från Stockholm och ut i landet

Swedac, Inspektionen för socialförsäkringen och myndigheten för tillgängliga medier är tre av nio myndigheter som flyttar från Stockholm. Beslutet presenterades på en presskonferens den 22 januari. Då sade Stefan Löfven att man gör detta för att Sverige ska hålla ihop och hela landet ska känna att de är med i framtidsprojektet. Regeringen har tidigare haft ett mål att flytta 2 000 statliga jobb under denna mandatperiod. Det målet anser de nu ha uppfyllt tillsammans med tidigare myndighetsflyttar.

Hundratals kan förlora sin jobb

Tidningen Arbetet har tidigare rapporterat om fackförbundet ST:s kritik mot beslut att flytta myndigheter. Man menar nämligen att beslutet bara kostar pengar utan att bidra till fler jobb. Samtidigt får fler hundra medlemmar sina liv uppryckta då det i praktiken innebär att de förlorar sina jobb. De anställda har två val, antingen flyttar de med till den nya staden eller så säger de upp sig. I detta fall som regeringen nu presenterade handlade det totalt om över 900 jobb. Och helt klart är det att alla inte kommer flytta med. De som inte flyttar kommer drabbas av stora ekonomiska förluster.

Tips! Att bli av med ett arbete är aldrig roligt. Men med en inkomstförsäkring kan du åtminstone få ersättning för upp till 80 procent av din tidigare lön. Den kompletterar ersättningen från a-kassan.

Frågan är vad som kommer att hända med myndigheterna. Försvinner stora delar av personalen återstår det att se om det finns tillräckligt med kompetens i den nya staden för att fylla alla tjänster som kommer bli lediga.

Civilministern ser fler fördelar än nackdelar

Civilminister Ardalan Shekarabi är positiv till myndighetsflytten och menar att den kommer föra med sig mycket gott.

– Det är ingen tvekan om att de människor som berörs i Stockholm ser en stor utmaning i detta. Det har jag väldigt stor respekt för men vår bedömning är att fördelarna med att få en bättre spridning av de statliga arbetstillfällen väger över de nackdelar som finns, sade han på presskonferensen.