Äldre kvinna i kontor står lutad mot väggen med laptop i famnen.Det viktigaste när det gäller pensionen är att fundera på hur du faktiskt vill leva som pensionär. Foto: Krakenimages.com/Shutterstock.com

Arbetsmarknad

Många byter jobb för att få högre lön, men ibland kan det faktiskt vara värt att byta till ett jobb med lägre lön – om du tycker jobbet verkar meningsfullt och företaget delar dina värderingar. Kanske har arbetsplatsen heller inget kollektivavtal. Frågan är då vad som händer med pensionen? Tidningen Ingenjören har pratat med pensionsspecialisten Agneta Claesson för att reda ut vad som gäller.

Även om tidningen Ingenjören riktar sig främst till just ingenjörer tycker vi att de här råden kan vara värdefulla även för många andra.

Så fungerar det svenska pensionssystemet

För att förstå hur pensionen påverkas av lägre lön behöver man först veta hur det svenska pensionssystemet fungerar. Pensionen består av tre delar: allmän pension (som man får av staten), eventuell tjänstepension (som du får av din arbetsgivare) och eventuellt privat pensionssparande.

Hur mycket du får i allmän pension beror på din lön och hur länge du har jobbat. Dock gäller detta bara till en viss gräns. År 2022 är gränsen för att tjäna in allmän pension en årslön på 572 000 kronor före skatt. Tjänar du mer än så får du inte högre allmän pension även om din lön ökar.

Tjänstepensionen påverkas om du byter jobb

Något som definitivt påverkas om du byter jobb är tjänstepensionen. Det är en pension som arbetsgivaren betalar in till en pensionsförsäkring varje månad. Hur mycket arbetsgivaren betalar beror på din lön, och oftast regleras detta i kollektivavtalet.

Om du byter jobb är det alltså många saker som kan spela roll för din tjänstepension: vilken lön du har, vilket kollektivavtal som finns på arbetsplatsen, samt om det ens finns kollektivavtal och tjänstepension.

– Om man funderar på att byta jobb bör man därför kontakta bolaget där man har sin nuvarande tjänstepension och fråga hur den skulle påverkas. Oftast går det bra att byta, men det är lika bra att fråga först, säger Agneta Claesson.

Stirra dig inte blind på pensionen

Även om pensionen är viktig tycker Agneta Claesson att man inte ska lägga alltför mycket vikt vid det när man bestämmer var man vill jobba. Man behöver fundera på vad som är viktigt för en både som pensionär men även just nu i arbetslivet.

Även om du är i 45–50-årsåldern har du troligtvis ungefär 20 år kvar i arbetslivet, vilket är gott om tid att tjäna in pengar till pensionen. Du kan byta arbete en tid utan att oroa dig för att pensionen ska bli mycket lägre.

Fundera också på hur du vill leva som pensionär. Vad kommer du ha för kostnader och hur mycket pension behöver du för att leva som du vill? Det handlar om att fundera ut hur just du vill ha det, snarare än vilka summor du förväntas kunna leva på.