Person sitter vid skrivbord, med dokument i handen.Enligt UC ökade konkurserna med 38 procent i oktober jämfört med förra året. Värst har partihandeln och hotell- och restaurangbranschen drabbats. Foto: Tero Vesalainen/Shutterstock.com

Arbetsmarknad

Enligt siffror från UC drabbades cirka 1 800 anställda av konkurser bara under oktober. 700 företag tvingades slå igen, vilket är en ökning på 38 procent jämfört med oktober 2021. Det rapporterar Arbetet.

Under oktober gick 700 företag i konkurs, vilket är en ökning med 38 procent jämfört med motsvarande period förra året. Affärskedjan Indiska, som funnits på marknaden i drygt 120 år, var ett av företagen som fick slå igen portarna. 

Totalt sett berördes upp mot 1 800 anställda av konkurserna i oktober.

Blygsammare ökning mellan januari och oktober

Enligt siffror från UC (Upplysningscentralen) är uppgången dock inte riktigt lika påtagligt om man ser till en längre tidsperiod. Mellan januari och oktober 2022 ligger ökningen på tre procent jämfört med 2021.

Konkurserna inom partihandeln och hotell- och restaurang uppe på rekordhöga nivåer

Inom vissa branscher är antalet konkurser nu uppe på rekordhöga nivåer. Det gäller framför allt partihandeln och hotell- och restaurangbranschen som har ökat med 72 respektive 66 procent jämfört med oktober 2022. Detaljhandeln sticker också ut i statistiken med en ökning på 40 procent jämfört med i fjol.

Enligt Johanna Blomé, ekonom på UC, har konkurserna inom alla dessa branscher ökat snabbt sedan i somras och man är nu uppe på  rekordhöga nivåer. Nu är antalet konkurser till och med högre än under pandemin.

– Den perfekta ekonomiska storm som vi pratat om under en period med krigets effekter, inflationen, räntorna och energipriserna slår nu till med full kraft, konstaterar hon i ett uttalande.

Elpriserna har ännu inte påverkat konkurssiffrorna

Det verkar dock inte som att de stigande elpriserna har haft någon påverkan på konkurssiffrorna. Inte än i alla fall. I Skåne, där vi hittar de högsta elpriserna, noterades faktiskt den minsta skillnaden i antalet konkurser mellan september och oktober.

Johanna Blomé menar dock att vi troligtvis kommer få bevittna en tydlig koppling mellan stigande elpriser och antalet konkurser senare i vinter. Särskilt bland småföretagare.