Kvinna har videomöte med sina kollegor på laptop.De flesta tjänstemän uppskattar att jobba på distans och vill fortsätta att arbeta på distans när restriktionerna lättar och man får återgå till sina arbetsplatser. En av anledningarna är att man har lyckats få ihop arbetsliv och familjeliv på ett bättre sätt. Foto: fizkes/Shutterstock.com

Arbetsmarknad

Distansarbete uppskattas av många tjänstemän. En undersökning som Novus gjort på uppdrag av TCO visar att majoriteten av tjänstemännen vill fortsätta att arbeta på distans minst en dag per vecka.  Samtidigt tror flera chefer att de som arbetar hemma missgynnas, skriver Publikt.

Under coronapandemin ökade distansarbetet rejält. En undersökning som Novus gjort på uppdrag av TCO visar att det var fler som arbetade hemifrån under perioden januari till mars i år jämfört med mars till september 2020.

Närmare sex av tio arbetade hemifrån större delen av tiden under årets första kvartal. Det är 16 procent fler än perioden mars till september 2020. Innan pandemin var det bara 3 procent som jobbade hemifrån. 

Distansarbetet har främst uppskattats av kvinnor

Distansarbetet har varit särskilt vanligt bland högutbildade som bor i storstäderna. 63 procent av tjänstemännen som har arbetat hemifrån har trivts väldigt bra med det. Det är främst kvinnor som har uppskattat att arbeta hemifrån. Men 54 procent av cheferna tror att distansarbete kan skapa klyftor på arbete och att de som distansarbetar missgynnas. 

Av de som svarat på Novusundersökningen uppger var femte person att de vill fortsätta med att arbeta hemifrån så mycket som möjligt när restriktionerna hävs och alla tillåts återgå till sina arbetsplatser.

Nästan 50 procent vill fortsätta arbeta halvtid hemifrån

Närmare hälften av de som svarade på undersökningen vill arbeta hemifrån halva tiden, och 25 procent vill återgå till arbetsplatsen men kunna arbete hemifrån någon dag i veckan. Det är få som inte vill fortsätta att arbeta på distans.

Sju av tio uppger att en av fördelarna med att arbeta hemifrån har varit att de har fått ihop sitt livspussel på ett mycket bättre sätt. Bara två av tio säger att det inte har varit någon skillnad och mindre än en av tio anser att det har varit svårare att få ihop allt jämfört med innan pandemin.

Den största nackdelen med distansarbete har varit umgänget med kollegorna. Av de tillfrågade tjänstemännen uppgav åtta av tio att de saknade det sociala umgänget med sina kollegor.