Allt fler statligt anställda fortsätter jobba efter 67, i och med höjningen av las-åldern. SPV ser samma trend för 68- åringarna. Foto: Ground Picture/Shutterstock.com
UndersökningarStatistik från Statens tjänstepensionsverk (SPV) visar att antalet anställda som fortsätter arbeta efter att de fyllt 67 år var högre än någonsin förra året, och man ser även en snabb ökning av antalet 68-åringar som fortsätter jobba. Enligt SPV är uppgången ett resultat av höjningen av las-åldern. Det rapporterar Publikt.
När man pratar om las-ålder avser man alltså den ålder som en arbetstagare har rätt (enligt lag) att jobba till. 2020 höjdes las-åldern från 67 till 68 år, och 2023 gjordes ytterligare en höjning till 69 år.
Som ett resultat av detta var antalet statligt anställda som jobbar efter 67 år uppe på nya rekordnivåer förra året, enligt SPV:s statistik. Man har även sett att antalet anställda som jobbar kvar efter 68 år ökar snabbt.
Fler statsanställda väntar med allmän pension
Samtidigt som las-åldern höjdes gjorde man även en höjning av den lägsta åldern för att kunna ta ut allmän pension. Nu ligger den lägsta åldern på 63 år jämfört med tidigare 62 år. Och detta har resulterat i att allt fler statligt anställda väntar längre med att ta ut pensionen. Mellan 2022 och 2023 ökade andelen som tog ut pension efter 65 år från 55 till 62 procent.
Trendbrottet är tydligt enligt Helen Högberg, statistiker på SPV. Hon berättar i ett pressmeddelande att andelen anställda som tar ut pension före 65 år ökade fram till och med 2020, men att man sedan dess bara har sett sjunkande siffror för varje år.
Varierar mellan yrkeskategorierna
Statistiken från SPV att andelen anställda som tar ut pensionen så tidigt som vid 61 eller 62 år blir allt färre. Men värt att nämna är att siffrorna skiljer sig något mellan olika yrkeskategorier.
Ser man exempelvis på statligt anställda inom utbildning väljer 75 procent att fortsätta jobba efter 65 år, medan motsvarande siffra för anställda inom samhällsskydd och rättskipning ligger på 50 procent.