Foto: Pressbild/Arbetsförmedlingen

A-kassa

Tusentals personer har förlorat sin ersättning hos a-kassan efter att a-kassorna införde nya regler i våras. Totalt riskerar 150 000 personer att göra detsamma. Arbetsförmedlingen kände inte till regeländringen.

Tidigare har man kunnat stå kvar som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen när man jobbar tillfälligt. Men i våras började flera a-kassor tolka regelverket annorlunda. Nu måste personer som arbetar tillfälligt skriva ut sig från Arbetsförmedlingen för att kvalificera sig för en ny a-kasseperiod.

Den informationen har inte nått fram till berörda personer, vilket har resulterat i att tusentals personer har förlorat sin ersättning från a-kassan, helt i onödan.

Många arbetslösa kan behöva ansöka om försörjningsstöd

Många arbetslösa blev chockade när de upptäckte att de helt plötsligt inte får någon ersättning. Maria Mindhammar, som är Arbetsförmedlingens överdirektör, säger att det i längden kan innebära att arbetslösa måste ansöka om försörjningsstöd från sin kommun.

Arbetsförmedlingen själva hade, liksom de arbetslösa, inte fått någon information om a-kassornas ändring innan det var för sent.

– Vi blev tagna på sängen, säger Maria Mindhammar, till SVT.

Uppemot 150 000 kan beröras av ändringen

I dagsläget är det ett tusental som har förlorat sin ersättning från a-kassan. Men bra många fler än så kan göra det om de inte skriver ut sig från Arbetsförmedlingen när de jobbar tillfälligt.

Man beräknar att den totala gruppen som potentiellt kan beröras är uppemot 150 000 personer.

De som har drabbats är personer som är anställda med lönebidrag, de med nystartsjobb, personer som letar nya jobb och är inskrivna som ombytessökande samt visstidsanställda.

Allra mest problematiskt blir det för personer med en bidragsanställning. För att vara berättigad bidrag måste man nämligen vara inskriven hos Arbetsförmedlingen, men med a-kassornas nya regeltolkning måste man skriva ut sig för att ens arbete ska leda till en ny ersättningsperiod.

Arbetsmarknads- och etableringsministern är kritisk till a-kassornas agerande

Ylva Johansson, Arbetsmarknads- och etableringsminister, är mycket kritisk till ändringarna som a-kassorna har genomfört.

Hon menar att det drabbar oskyldiga människor på ett mycket olyckligt sätt. Till SVT säger hon att hon ska ta kontakt med a-kassorna för att reda ut vad det är som har skett.