Två pengahögar som är olika stora med två plastfigurer föreställande människor på högarna.I pandemins spår har löneskillnaderna mellan chef och arbetare blivit ännu större än tidigare. LO misstänker att vissa företag använt coronastöd till att gynna topparna. Foto: ian johnston/Shutterstock

Lön och villkor

Efter pandemin syns rekordstora skillnader i löner mellan vd och arbetare, skriver Arbetet. I vissa fall är skillnaderna så stora som 86 gånger månadslönen, någonting som LO ser som direkt skadligt för välfärden.

Löneklyftorna var stora redan före pandemin, men Arbetet och LO rapporterar att skillnaderna är större än någonsin i dag. LO:s Susanna Gideonsson är upprörd över utvecklingen och vill se högre skatt på kapitalinkomster.

”Klyftorna visar också vad vi har för slags samhälle”

Näringslivstopparna tjänar upp till 86 gånger så mycket som arbetarna på golvet enligt statistik som Arbetet presenterar. En anledning som LO ser till varför klyftorna mellan toppen och botten inom företag har vuxit så mycket de senaste åren handlar om de statliga stöd som gått till företag. Man menar att det till synes verkar som att företagen använt pengarna i toppen, i stället för att hjälpa arbetarna som det ju var tänkt från början.

Ordförande på LO, Susanna Gideonsson, är upprörd över att klyftorna vuxit så mycket under pandemin. Hon menar att LO kämpade hårt för att hålla företagen på fötter och med de statliga stöden borde arbetarna ha blivit belönade, inte företagstopparna.

– Klyftorna visar också vad vi har för slags samhälle. Om en elit har så mycket tappar de kontakt med hur vanligt folk har det. De fattar beslut som rör tusentals andra. Lever man då i olika verkligheter leder det till ett ojämlikt samhälle, säger Susanna Gideonsson.

Medianinkomst för en vd på 18 miljoner kronor per år

Ökningen av klyftorna inom näringslivet blir som allra tydligast med ett exempel från statliga SSAB. SSABs vd hade en årsinkomst under år 2020 som motsvarades av närmare 1,6 miljoner kronor i månaden. Det är att jämföra med industriarbetarens 32 500 kronor i månaden. Vd:n tjänade i det här fallet mer än 49 gånger så mycket som sina arbetare i genomsnitt.

Men klyftorna inom städ är ännu större. LO rapporterar att det går närmare 86 städarlöner på en vd:s lön.

– Vi måste få ett system där kapitalinkomster skattas minst lika hårt som arbetsinkomster, kommenterar Susanna Gideonsson.