Inkomstförsäkring

Utbudet av försäkringar är väldigt stort och ibland kan det vara svårt att veta om en försäkring verkligen är nödvändig. Det finns vissa försäkringar du absolut bör teckna och andra som du kanske skulle kunna skippa. Behovet av försäkringar kan även variera lite beroende på om du har familj eller inte samt vilken inkomst du har i dagsläget. En person med hög inkomst kan exempelvis ha ett större behov av inkomstförsäkring eftersom a-kassan då inte räcker. Många svenskar har även dålig koll på vilket skydd de faktiskt har via sin arbetsgivare. Att vara dubbelförsäkrad innebär enbart onödiga kostnader.

Tips! Ta reda på vilka försäkringar du redan har innan du tecknar nya.

Att läsa igenom försäkringsvillkoren noggrant är också ett enkelt sätt att undvika dyra och onödiga försäkringar. Vissa produktförsäkringar har exempelvis en självrisk på lika mycket som det kostar att reparera produkten, vilket gör försäkringen ganska onödig. Att jämföra försäkringar innan du tecknar en är också ett bra alternativ, eftersom du då hittar det bästa alternativet för dig.

Hemförsäkring och inkomstförsäkring är de viktigaste försäkringarna

Huruvida en försäkring är nödvändig för dig eller inte varierar beroende på din situation. Däremot är hemförsäkring och inkomstförsäkring nödvändigt för de flesta. En hemförsäkring skyddar din egendom och det kan även ingå annat skydd som ansvarsskydd och reseskydd. En inkomstförsäkring skyddar din inkomst vid arbetslöshet. Skulle du bli arbetslös behöver du med en inkomstförsäkring alltså inte oroa dig för din ekonomiska situation. En inkomstförsäkring är nödvändig för dig som tjänar mer än 25 025 kr/månad. Tjänar du mindre än så är din inkomst försäkrad genom a-kassan. För de som tjänar mer bör en inkomstförsäkring vara en självklarhet. Vill du teckna en inkomstförsäkring bör du börja med att jämföra inkomstförsäkringar så att du väljer rätt inkomstförsäkring för dig.

Ta reda på vilka försäkringar du redan har

Att ta reda på vilka försäkringar du redan har är väldigt enkelt om du vet vart du ska vända dig. Du kan bland annat ha en försäkring som ingår i något av dessa:

  • Fackförbund. Genom ett medlemskap i ett fackförbund kan det ingå många andra försäkringar. Exempelvis kan du få inkomstförsäkring genom fackförbund.
  • Arbetsgivare. Omfattas du av kollektivavtal kan du ha skydd så som arbetsskadeförsäkring, livförsäkring och sjukförsäkring.
  • Kreditkort. Har du en reseförsäkring genom ditt kreditkort så omfattas du av den förutsatt att du betalar din resa med kreditkortet.

Genom att veta vilka försäkringar du har som ingår i andra avtal kan du enkelt undvika att teckna försäkringar som inte har något syfte för dig.