Foto: Hans Christiansson/Shutterstock

Lön och villkor

Arbetet med bygget av Nya Karolinska kantades av en svartjobbsskandal. Det visade sig att skandalen bara var en liten del av en mer omfattande pengatvättshärva. Nu har ännu en byggföretagsföreträdare dömts till fängelse för utbetalning av svarta löner. 

Byggnadsarbetaren avslöjade redan i mars 2017 att en underleverantör till Skanska vid namn B&D Group betalat svarta löner till en summa på 14 miljoner kronor till sina anställda. 

B&Ds skattefusk var bara en liten del i en större pengatvättshärva

Snart visade det sig att skattefusket som bedrevs av underleverantören B&D Grupp bara var en mindre del av en betydligt större pengatvättshärva. Härvan visade sig istället bestå av hela 40 pengatvättande företag. 

Mittpunkten i härvan var den falska bemanningsfirman DMM entreprenad som skickade ut bluffakturor till de övriga aktörerna i skandalen. Byggföretagen satte in pengar hos DMM som sedan i sin tur tog ut kontanter vilka de gav tillbaka till byggföretagen. 

Denna företeelse möjliggjorde att byggföretagen undvek skatt samtidigt som de kunde betala ut byggarbetarnas löner svart. 

Ekobrottsmyndigheten går vidare med nya åtal

Under förra året dömdes flera av pengahärvans byggföretag och i år fortsätter ekobrottsmyndigheten med ytterligare åtal. Det var inte längesedan som SMAL Byggentreprenads företrädare dömdes till fängelse på två år och sex månader för pengatvätt genom DMM. 

Företrädaren för SMAL har betalat ut 7,7 miljoner kronor i svarta löner till byggarbetare, en summa skattepengar som inom pengatvättshärvan bara har toppats av B&D Grupp. En dom som man är nöjd med på Ekobrottsmyndigheten, menar kammaråklagare Jerker Asplund. 

– Högst på vår prioriteringslista var att utreda det bolag som var näst störst på listan, eftersom det rörde sig om så stora belopp som man hade undandragit Skatteverket, säger han till Byggarbetaren.

Skattefuskande företag använder både vit och svart arbetskraft

En vanligt förekommande angelägenhet bland bolag som fuskar med skattepengar är att de använder sig av både vit och svart arbetskraft. Speciellt om deras omsättning är hög. 

Förutom ett omfattande skattefusk har företagen lurat privatpersoner till att sätta sin underskrift på både bank- och företagshandlingar. Allt för att brottslingarna hos byggföretagen skulle få möjligheten att genomföra pengatransaktioner och upprätta nya bolag i någon annans namn.

Ett fuskande som bara fortsätter enligt Jerker Asplund.

– Problemet fortsätter i samma styrka. Vi ser i andra utredningar att sättet att jobba finns kvar. Det är ett lika omfattande samhällsproblem som det var när vi drev den förra utredningen.