Förtvivlad kvinna täcker ansiktet med händerna med ett bord fullt av räkningar och papper framför sig.Svenskars överskuldsättning ökar, det är just nu rekordmånga som ansöker om skuldsanering. Därför tillsätter nu regeringen en utredning. Foto: Pormezz/Shutterstock

Arbetsmarknad

Överskuldsättning är ett stort samtida problem, menar civilminister Lena Micko. Rekordmånga ansöker om skuldsanering hos Kronofogden. Nu vill regeringen motverka riskfylld kreditgivning genom att tillsätta en utredning, skriver SvD.

En utredning ska tillsättas för att undersöka överskuldsättning hos svenskar. Utredningen kommer att bli bred och undersöka allt från förutsättningarna för ett nationellt skuldregister till att granska kreditbolagens affärsmodeller.

Ett skuldregister skulle underlätta

I dag finns det inget bra sätt för en långivare att kontrollera en låntagarens samtliga skulder. Ett lagstadgat nationellt skuldregister skulle vara den mest effektiva lösningen för att motverka överskuldsättning, menar regeringen.

Därför kommer nu ett förslag om att tillsätta en utredning som bland annat ska få i uppdrag att undersöka förutsättningarna för ett lagstadgat nationellt skuldregister.

– Man kan tycka att det tar tid, men det är viktigt att detta blir bra. Jag vet att det finns olika uppfattningar om ett skuldregister, och det är en viktig del av utredningen, säger civilminister Lena Micko.

Kreditbolag är vinnare i dagens läge

Kronofogden har tidigare gått ut med en varning om att kreditbolag kan vinna på överskuldsättning. Det handlar om att räntor och avgifter sväller så länge som en individ inte kan betala av hela sin skuld, vilket gynnar kreditbolagen.

Även nätbutiker har blivit en del av den negativa spiralen. Betaltjänster som nätbutiker använt sig av har bland annat marknadsfört blancolån till kunder.

– Jag tycker verklige inte att det är acceptabelt. Det är en bakväg, och det är stor risk att man blir lurad att ta snabba beslut som innebär risktagande och skulder, säger civilminister Lena Micko.

I dag är det rekordmånga som ansöker om skuldsanering och regeringen menar att utvecklingen går åt helt fel håll. Samtidigt granskas just nu både Collector och Qliro av konsumentverket.

Regeringen vill bland annat att utredningen vidare ska undersöka om affärsmodellen hos liknande företag delvis bygger på att betaltjänsterna samlar in persondata för att kunna marknadsföra just blancolån till människor som handlar mot faktura.