Man tömmer plånbok på mynt i handen.Av alla länder i EU kommer Sverige på plats 21 när det gäller ersättning till arbetslösa. Foto: marikun/Shutterstock.com

A-kassa

Den som blir arbetslös i Sverige har mindre pengar att leva på än arbetslösa i många andra länder. Det visar statistik som OECD – en internationell organisation för ekonomiskt samarbete och utveckling – har tagit fram, enligt TCO.

Av de 27 EU-länderna kommer Sverige på plats nummer 21 för a-kassa. Då har man tittat på nettoinkomsten för hushåll på två vuxna och två barn den andra månaden som den ena vuxna är arbetslös, jämfört med hur inkomsten sett ut om båda arbetat.

Av de nordiska länderna hamnar den svenska a-kassan på sista plats.

Ekonomiskt stöd är viktigt för stabiliteten

Ett bra skydd mot inkomstbortfall kan vara avgörande för den som förlorat sitt jobb. Med stabil ekonomi kan personen fokusera på att hitta ett nytt jobb och slippa hålla utkik efter en annan, billigare bostad.

Även för samhällsekonomin är den ekonomiska tryggheten viktig, bland annat för att bostadsmarknaden inte drastiskt ska gå ner.

Få får ut full ersättning av a-kassan

Tanken är att a-kassan ska ge 80 procent av den tidigare inkomsten. Men i verkligheten får arbetslösa bara ut omkring 50–60 procent. Det kompenserar alltså inte fullt ut för bortfallet.

Tips! Visst vet du att en inkomstförsäkring täcker upp för det som a-kassan missar upp till 80 procent av din lön? Jämför inkomstförsäkringar och se vilken som passar dig.

Bland tjänstemän som arbetar heltid är det 20 procent som skulle få ut 80 procent av sin lön om de blev arbetslösa. Men det är sedan taket för ersättningen tillfälligt höjdes. Med ordinarie regel skulle bara 10 procent få ut 80 procent vi arbetslöshet.

Så har OECD jämfört inkomstbortfallsersättning mellan länder

När OECD jämför olika länder har de räknat med att de vuxna i hushållet är kring 40 år gamla och har medellönen för landet i fråga. Sveriges senaste medellön är 35 300 enligt SCB. Man antar i jämförelsen att den vuxna som blir arbetslös har arbetat heltid sedan 19 års ålder och därmed har rätt till a-kassans ersättning.

Därefter jämför man nettoinkomsten under den andra månaden med ersättning med nettoinkomsten före den ena vuxnas arbetslöshet. Man tar inte med några bidrag eller andra inkomster än lön och a-kassa i beräkningen.