Foto: Denys Prykhodov/Shutterstock

Arbetsmarknad

Närvaro i sociala medier är viktigt för att hitta en ny anställning. Detta säger Next u när de ska sammanfatta tips för arbetssökande i Civilekonomen. Bland tipsen återfinns även nätverksbyggande och en god uppfattning om arbetsgivare och deras potentiella nyrekryteringar. 

Att söka jobb, oavsett om man i dagsläget är arbetslös eller har en anställning är svårt. Det finns dels personliga aspekter, som att hitta ett jobb man trivs på, men även ekonomiska aspekter. Därför är det viktigt att vara ute i god tid för att kunna säkerställa att jobbsökandet blir framgångsrikt. 

Som arbetslös finns alltid en viss tidsaspekt, eftersom att ersättningen enbart räcker en viss tid. Se därför till att vara ute i god tid, om inte annat för att bygga nätverk och hålla dig relevant på arbetsmarknaden. 

Det bör du tänka på när du säker jobb 

Next u, ett rekryteringsföretag, har sammanställt flera råd till den som söker arbete. Nedan finner du några av de viktigaste sakerna att hålla i åtanke som arbetssökande. 

  1. Sök i god tid. Att ha mycket tid på sig när man söker jobb gör det enklare för dig att hitta något som du verkligen är intresserad av. Utöver det ger det ofta mer tid att väga olika jobberbjudanden och rangordna olika arbetsgivare efter dina preferenser. 
  2. Var mer aktiv på sociala medier. Genom att vara mer aktiv på exempelvis LinkedIn får du en bättre överblick över tillgängliga anställningar . Du kan även bygga en första uppfattning om arbetsplatserna och vilken personal de söker. 
  3. Nätverka och håll uppsikt över rekryteringsbolag. Stora företag använder sig ofta av både rekryteringsbolag och sina egna nätverk när de ska genomföra nyanställningar. Se därför till att både bygga ett fysiskt och digitalt nätverk för att fånga upp dessa nyheter. 

Sammantaget handlar mycket av arbetssökandet om att ge sig själv tiden att analysera både företaget och anställningen i sig. Även värdet av nätverk har ökat allt mer i och med introduktionen av sociala medier, se därför till att finnas där arbetsgivarna finns. 

Bygg självförtroende och nätverk som arbetslös 

Som arbetslös kan det kännas svårare att söka arbete än när man redan har en befintlig anställning. Förutom den ekonomiska pressen som tidsbegränsade ersättningar från A-kassa och inkomstförsäkringar sätter så kan även självförtroendet vara skadat. 

Tips! Som arbetslös är det en god idé att ansöka till flera arbeten, även om du inte är intresserad för att bygga vana och hålla sig uppdaterad på arbetsmarknaden. 

Därför är det även extra viktigt att söka arbete under en period av arbetslöshet. Bara att gå på flera intervjuer är en viktig erfarenhet, och även om du inte får jobbet visar det på ett intresse från arbetsgivarens sida, och en potentiellt viktig kontakt.