Eva NordmarkEva Nordmark

Arbetsmarknad

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson lämnar sin post för en ny roll som EU-kommissionär. Ny minister blir Eva Nordmark, nuvarande ordförande för TCO. Eva Nordmark är glad över det nya uppdraget och kommer bland annat att fokusera på att hantera omställningarna på Arbetsförmedlingen, skriver Publikt.

I går meddelade statsminister Stefan Löfven att Eva Nordmark får en ny post som arbetsmarknadsminister i regeringen. Detta efter att nuvarande minister, Ylva Johansson, kliver av för att i stället ta rollen som EU-kommissionär för Sverige, där hon föreslås bli ansvarig för migrationsfrågor.

Eva Nordmark är i dag ordförande för organisationen TCO, som organiserar de svenska fackförbunden för tjänstemän. Eva Nordmark har tidigare varit ordförande för det fackförbund som i dag är Vision, och under 1990-talet satt hon i riksdagen för Socialdemokraterna.

Trygghet och omställning är viktiga frågor för Eva Nordmark

Eva Nordmark sade själv i samband med gårdagens riksmöte att posten som arbetsmarknadsminister är en stor förmån. Hon kommer bland annat att driva frågan om att man ska känna trygghet när man går till arbetet, samt frågor kring omställning.

–  Man ska ha möjlighet att utvecklas i hela sitt arbetsliv, säger hon.

Facket inom Arbetsförmedlingen uppskattar nya ministerns stöd

Eva Nordmark kommenterade också att hon fortfarande är kritiskt mot januariavtalet som regeringen ingick i början av året, men att det är en kompromiss hon står bakom. Hon har följt Arbetsförmedlingen reformering och kommer i sin nya roll se till att anställa en generaldirektör.

Fackförbundet ST på Arbetsförmedlingen välkomnar Eva Nordmark som arbetsmarknadsminister, skriver de i ett facebookinlägg.

– Hon har varit ett stort stöd för ST inom Arbetsförmedlingen genom både debattartiklar, manifestationer och debattinlägg.