En bild på Niklas Hjert från PTKNiklas Hjert

Ersättning och stöd

Den tjänsteman som blivit uppsagd och behöver utbilda sig för att hitta ett nytt jobb kan få ekonomiskt stöd från Trygghetsrådet. För att kvalificera sig för stödet måste personen vara över 40 år och ha blivit uppsagd på grund av arbetsbrist eller sjukdom, det rapporterar Journalisten.

Flera branscher går på knäna och tvingas säga upp anställda på grund av arbetsbrist. Ett exempel på en sådan bransch är journalistbranschen. Att sakna jobb ställer till med ekonomiska problem och många tvingas skola om sig helt då konkurrensen är alldeles för tuff inom den bransch man tidigare arbetat.

Sedan 1 januari kan dock den som tvingas skola om sig få lite hjälp på traven med ekonomin. TRR, Trygghetsrådet, erbjuder ekonomiskt stöd till den som måste utbilda sig för att hitta ett nytt jobb.

Detta har blivit möjligt efter en överenskommelse mellan Svenskt Näringsliv och Förhandlings- & samverkansrådet, PTK. Den nya överenskommelsen gäller omställningsavtalet som finns för privatanställda tjänstemän som blivit uppsagda på grund av arbetsbrist eller sjukdom.

Måste ha fyllt 40 år för att få ersättning

För att kvalificera sig för ersättningen måste den anställda ha fyllt 40 år och behöva utbilda sig för att få ett jobb. Ersättningen är på 12 000 kronor varje månad och går dessutom att kombinera med exempelvis studielån från Centrala Studiestödsnämnden, CSN.

I slutändan är det alltid TRR som bestämmer om en tjänsteman behöver utbildningen och om då ersättningen ska beviljas.

– Att TRR nu kan ge ännu bättre ekonomiskt stöd vid studier förbättrar möjligheterna till omställning under hela arbetslivet, säger Niklas Hjert, ordförande i PTKs förhandlingschefsgrupp, till Journalisten.

[Ads1]

Tjänstemän som slutar på grund av sjukdom är ovanligt

Tjänstemän som tvingas lämna sina arbeten på grund av sjukdom omfattas i den nya överenskommelsen. Det är däremot inte allt för vanligt att arbetstagare sägs upp på grund av sjukdom. Det beror på att arbetsgivaren dels har ett rehabiliteringsansvar och dels ett omplaceringsansvar. Det är först när det inte finns något arbete att erbjuda som det kan bli tal om uppsägning på grund av sjukdom.