Person i kostym stoppar mynt i spargris och håller paraply över.Snart blir det möjligt för deltidsarbetslösa att få ersättning dubbelt så länge som i dagsläget. Foto: thodonal88/Shutterstock.com

Inkomstförsäkring

En regelförändring som regeringen beslutat om gör det möjligt för deltidsarbetslösa att få ersättning i upp till 150 ersättningsdagar, vilket är dubbelt så många dagar som idag.

I dagsläget är det möjligt att få ersättning från a-kassan och en inkomstförsäkring i maximalt 75 ersättningsdagar i kombination med deltidsarbete. Ursprungligen kunde deltidsarbetslösa få ersättning i upp till 67 veckor, något som den borgerliga regeringen år 2008 begränsade till den så kallade 75-dagarsregeln. De nya reglerna som nu införs är en återgång till de mer generösa reglerna och kommer påverka cirka 50 000 personer i Sverige. Normalt ges ersättning från inkomstförsäkringen i kombination med ersättning från a-kassan vilket gör att inkomstförsäkringar förmodligen också kommer följa dessa regler.

Skaffa inkomstförsäkring så fort som möjligt

För att få ersättning från en inkomstförsäkring vid deltidsarbetslöshet krävs det oftast att du varit medlem i en inkomstförsäkring i minst 12 månader, så kallad kvalifikationstid. Har du funderat på att teckna en inkomstförsäkring kan det därför vara en bra idé att göra det så fort som möjligt. Börja med att hitta rätt inkomstförsäkring för dig, därefter börjar kvalifikationstiden räknas ner så fort du tecknat inkomstförsäkringen.

I dagsläget är ersättningen vid deltidsarbete begränsad

Den 75-dagarsregel som gäller i dagsläget gör att ersättningen från en inkomstförsäkring, och även från a-kassan, är väldigt begränsad. Det har även skapat stora problem då deltidsarbetslösa har känt sig tvungna att välja mellan arbete och ersättning. Om du är arbetslös på deltid och dina 75 ersättningsdagar är slut har du nämligen två alternativ:

  1. Fortsätta arbeta deltid utan någon ersättning från varken a-kassa eller eventuell inkomstförsäkring
  2. Sluta ditt deltidsarbete för att söka ett heltidsarbete och under tiden vara helt arbetslös men då få ersättning från a-kassan och även eventuell inkomstförsäkring så länge som dina ersättningsdagar gäller (antal ersättningsdagar kan variera beroende på inkomstförsäkring).

Skulle du sluta på ditt deltidsarbete för att deltidsdagarna är slut kan du bli avstängd från ersättning om att inkomsten från deltidsarbetet är högre än din ersättning från a-kassan. Blir du avstängd från a-kassan får du generellt ingen ersättning från inkomstförsäkringen heller. Läs mer om ersättning från inkomstförsäkringen vid deltidsarbete.

Inkomstförsäkring ger ersättning när a-kassan gör det

Den nya regeln ska börja gälla under första kvartalet 2017 och gör det alltså möjligt att arbeta deltid och samtidigt få ersättning i upp till 150 ersättningsdagar. På så sätt har du som deltidsarbetslös längre tid på dig att söka heltidsarbeten utan att behöva oroa dig för din ekonomiska situation. Normalt sett ger inkomstförsäkring ersättning då a-kassan gör det.

Det innebär alltså att inkomstförsäkringarna följer samma regler som a-kassan och det är beslutet om din ersättning från a-kassan som ligger till grund för beslut om inkomstförsäkring. Än så länge har inga inkomstförsäkringar gått ut med hur de kommer anpassa sina villkor till den nya regeländringen, men den nya ersättningstiden som gäller i upp till 150 ersättningsdagar vid deltidsarbetslöshet bör även komma att gälla för inkomstförsäkringar.