Person sitter vid dator med stapeldiagram framför sig och håller pennan på högsta stapeln med årtalet 2024 ovanför.När man jämför löneökningar (i kronor) för olika yrken under de senaste tio åren är det offentligt anställda direktörer som drar det längsta strået. Foto: Dilok Klaisataporn/Shutterstock.com

Undersökningar

Statistik från SCB (Statistiska centralbyrån) visar att offentligt anställda direktörer är den yrkesgrupp som har fått högst lönelyft sedan 2014, räknat i kronor. Överlag är det olika chefsgrupper som placerar sig i toppen, enligt Arbetet som har sammanställt en lista över de yrken där lönen har ökat mest under de senaste tio åren.

En direktör för en myndighet, kommun eller region hade förra året en månadslön på i snitt 109 000 kronor, vilket är 37 100 kronor mer än 2014. Räknat i kronor är det det högsta lönelyftet för alla yrkesgrupper, enligt SCB:s statistik.

Andra yrkesgrupper som har ökat sina löner rejält är chefer inom bank och finans och IT, där den genomsnittliga månadslönen har ökat med 29 300 respektive 25 800 kronor på tio år.

Topp tio: Yrkena vars snittlön har ökat mest i kronor sedan 2014

YrkesgruppÖkning i kronor
Offentligt anställda direktörer37 100
Toppchefer (nivå1) inom bank, finans och försäkring29 300
Toppchefer inom IT25 800
Toppchefer inom fastighet och förvaltning25 100
Chefer (nivå 2) inom bank, finans och försäkring24 200
Toppchefer inom ekonomi och finans22 700
Toppchefer inom forskning och utveckling20 300
Klinik- och verksamhetschefer (nivå 1) inom hälsa och sjukvård19 700
Professorer18 900
Förvaltnings- och planeringschefer18 600

Chef nivå 1, eller toppchef som vi skriver i tabellen, avser en högre eller operativ chef eller underställd vd. Chef nivå 2 avser en mer verksamhetsnära chef.

Som synes så är det uteslutande olika chefsgrupper som placerar sig i toppen. En förklaring sägs vara att just chefer ofta har höga löner överlag och att även relativt låga procentuella ökningar därför ger betydligt mer pengar på lönekontot.

Procentuella löneökningen för offentliga direktörer näst störst

Även när man beräknar den procentuella löneökningen för olika yrkesgrupper placerar sig offentliga direktörer i toppen. Sedan 2014 har deras snittlöner ökat med 52 procent, vilket är den näst största ökningen. På första plats kommer storhushållsföreståndare med en ökning på 53 procent. Optiker kommer också högt upp på listan, där snittlönen har ökat med 50 procent sedan 2014.

I jämförelsen av de procentuella löneökningarna är variationen av olika yrken betydligt större överlag, och chefsgrupperna är färre. På topp 20-listan över yrkena med den största procentuella löneökningen finns fyra sjuksköterskegrupper med, bland annat ambulanssjuksköterskor vars genomsnittslön har ökat med 47 procent sedan 2014.

Viss osäkerhet i statistiken

Precis som Arbetet påpekar behöver lönerna för enskilda anställda inte ha ökat mer än genomsnittet bara för att snittlönen har ökat markant inom en yrkesgrupp. Det finns olika faktorer som påverkar statistiken, till exempel ett lägre antal nyanställningar eller ett högre antal äldre och högavlönade.

Enligt SCB finns det också en viss osäkerhet i statistiken. Urval och bortfall kan till exempel påverka siffrorna för enskilda år.