Vanliga frågor om DIK

Gäller DIK:s inkomstförsäkring om jag får aktivitetsstöd?
Ja, om du uppfyller kriterierna för aktivitetsstöd och får det beviljat kan du få ersättningen även från inkomstförsäkringen. Det gäller dock bara den ordinarie inkomstförsäkringen och inte tilläggsförsäkringarna.
Gäller DIK:s inkomstförsäkring om jag säger upp mig själv?
Det beror på om du har giltigt skäl eller inte. Vanligtvis får du ingen ersättning från inkomstförsäkringen om du säger upp dig själv. Men om Akademikernas a-kassa anser att du har ett giltigt skäl att säga upp dig och beviljar ersättning kan även inkomstförsäkringen ge dig ersättning.
Vem omfattas av DIK:s inkomstförsäkring?
Medlemmar i fackförbundet DIK omfattas av inkomstförsäkringen, såväl anställda som egenföretagare och chefer. Du kan bli medlem om du arbetar inom området kultur och kommunikation. Du måste även vara medlem i Akademikernas a-kassa för att kunna få ersättning från inkomstförsäkringen.
Gäller DIK:s inkomstförsäkring egenföretagare?
Ja, DIK:s inkomstförsäkring gäller för egenföretagare som uppfyller de övriga kraven.
Ska jag meddela DIK om min inkomst förändras?
Du behöver inte meddela DIK om din inkomst skulle förändras, ifall du bara har den grundläggande inkomstförsäkringen som ingår i medlemskapet. Om du däremot har tecknat någon av tilläggsförsäkringarna behöver du meddela Saco Folksam Försäkrings AB om din lön förändras. Om avgiften för tilläggen inte justeras efter din inkomst riskerar du att få fel ersättning om du blir arbetslös.

Omdöme om DIK:s inkomstförsäkring

Medlemmar i DIK får en inkomstförsäkring som täcker upp till 100 000 kronor i månaden, vilket är bland de högsta inkomsttaken. Den passar dig oavsett vilken anställningsform du har, och går att utöka med antingen högre inkomsttak eller fler ersättningsdagar genom tilläggsförsäkringar.

Du kan dock bara använda inkomstförsäkringen om du är med i Akademikernas a-kassa. Kvalifikationstiden är 12 månader som för de flesta inkomstförsäkringar, men du måste också ha varit registrerad som yrkesverksam medlem i ett halvår och ha jobbat i 12 månader innan du kan få ersättning från försäkringen.

Hur hög ersättning kan jag få?

Du kan få upp till 80 procent av din lön i ersättning om du har DIK:s inkomstförsäkring. Inkomstförsäkringen har dock ett tak på 100 000 kronor i månaden, så tjänar du mer än så kan du inte få 80 procent av lönen från den ordinarie inkomstförsäkringen.

Exempel: Tjänar du 40 000 kronor i månaden kan a-kassan ge dig 26 400 kronor före skatt de första 100 dagarna av arbetslösheten. Med DIK:s inkomstförsäkring får du ytterligare cirka 5 600 kronor, så att du kommer upp i 32 000 kronor före skatt, det vill säga 80 procent av din månadslön.

Få högre ersättning med tilläggsförsäkring 

Om du tjänar mellan 100 000 och 160 000 kronor i månaden kan det vara värt att teckna Tilläggsförsäkring lön till din inkomstförsäkring. Det innebär nämligen att du kan få full ersättning för en högre lön än med inkomstförsäkringen. DIK:s inkomstförsäkring är alltså en utmärkt inkomstförsäkring för dig som har en hög lön.

Räkna ut din ersättning vid arbetslöshet

kr/mån
kr/mån
Din ersättning
(före skatt)
kr/mån

Hur länge får jag ersättning?

DIK:s inkomstförsäkring räcker i 120 ersättningsdagar. Under den tiden tar inkomstförsäkringen vid där a-kassans tak går, så att du kan få full ersättning under tiden som du söker ett nytt jobb.

Exempel: Efter 100 dagar sjunker a-kassans ersättning till cirka 22 000 kronor före skatt. Då ökar ersättningen från inkomstförsäkringen dag 101–120, så att du fortfarande får ut 80 procent av din lön. Om lönen är 40 000 får du alltså 10 000 kronor extra före skatt från inkomstförsäkringen de här dagarna.

Få ersättning fler dagar med tilläggsförsäkring

Om du tror att det kan ta längre tid än 120 dagar för dig att hitta ett nytt jobb kan du teckna Tilläggsförsäkring tid. Då får du ytterligare ersättningsdagar så att du kan få högsta möjliga ersättning i upp till 300 dagar, om du skulle behöva utnyttja hela a-kassans ersättningsperiod.

Vad kostar DIK:s inkomstförsäkring?

Medlemsavgiften och därmed kostnaden för din inkomstförsäkring beräknas utifrån vad du arbetar med. Om du till exempel är anställd och tjänar mer än a-kassans tak betalar du ordinarie medlemsavgift, och egenföretagare på heltid betalar en lägre avgift i månaden. Även nyexaminerade och studenter har en lägre medlemsavgift.

Blir du medlem i Akademikernas a-kassa läggs deras månadsavgift till den här avgiften. Tecknar du en tilläggsförsäkring beror den extra kostnaden på vilken månadslön du har.

Tänk på! Du måste ha betalat medlemsavgift till Akademikernas a-kassa för att kunna dra nytta av DIK:s inkomstförsäkring.

Grundförsäkring

 • Kostnad:
  191–279 kr/mån

Med tilläggsförsäkring

 • Extrakostnad:
  35–218 kr/mån

Vilka villkor har DIK:s inkomstförsäkring?

Inkomstförsäkringen omfattar dig som är medlem i DIK, där du kan gå med om du arbetar inom kultur och kommunikation. Det spelar ingen roll om du är anställd, egenföretagare eller chef – inkomstförsäkringen gäller oavsett anställningsform, så länge du uppfyller övriga villkor.

För att använda inkomstförsäkringen måste du ha varit medlem i DIK i minst 12 månader. De 6 senaste månaderna måste du dessutom ha varit yrkesverksam medlem. Men om du har haft inkomstförsäkring via ett annat fackförbund tidigare kan du räkna med tiden du varit medlem där, om du kan visa ett intyg från det förbundet.

Tips! Du får räkna med medlemstid från ett annat förbund med inkomstförsäkring i din kvalifikationstid.

DIK ställer också krav på att du har arbetat minst 12 månader under de senaste 18 kalendermånaderna innan du påbörjar din ersättningsperiod. Som med alla inkomstförsäkringar måste du först beviljas en ersättningsperiod från a-kassan med tillhörande karensdagar för att få ersättning från försäkringen.

Vilken a-kassa måste jag vara med i?

För att kunna få ersättning från inkomstförsäkringen måste du vara medlem i Akademikernas a-kassa. Inkomstförsäkringen gäller alltså inte dig om du är medlem i någon annan a-kassa än den.

Villkor för att få teckna

 • Medlem i DIK
 • Medlem i Akademikernas a-kassa
 • Under 65 år

Villkor för att få ut ersättning

 • Du ska ha haft inkomstförsäkring i minst 12 månader.
 • Du ska ha varit yrkesverksam medlem i minst 6 månader.
 • Du har förvärvsarbetat minst 12 månader under den senaste 18-månadersperioden.