Under de första tio dagarna av februari noterade Arbetsförmedlingen en kraftig ökning av antalet varsel. Foto: shutter_o/Shutterstock.com
Under de första tio dagarna av februari tog Arbetsförmedlingen emot 13 000 varsel, vilket är en betydande ökning mot det normala 4 000–5 000 i månaden. Men Kollega har pratat med Unionens chefsekonom som menar att denna negativa utveckling troligtvis inte kommer att bli långvarig.
Arbetsmarknadens återhämtning efter pandemin har varit stark och förra året var antalet uppsägningar lägre än på 17 år, enligt omställningsorganisationen TRR. Men redan i höstas såg man hur varslen började öka något, och nu i början av februari har läget sett riktigt mörkt ut.
Troligtvis ingen utveckling som fortsätter
Hela 13 000 varsel kom in till Arbetsförmedlingen under månadens första tio dagar. Unionens chefsekonom Tobias Brännemo tror dock inte att den negativa trenden kommer fortsätta särskilt länge.
Han menar att kraftiga ökningar som detta ofta har en naturlig förklaring, och att vi förmodligen kommer se nedåtgående siffror inom kort. De brukar märka av att varslen ökar genom att deras rådgivning får in många frågor om just uppsägningar, vilket de gjorde i höstas. Men nu i februari har de inte sett något alls av detta.
– Snarare tvärtom, säger han till Kollega.
Fortsatt stort rekryteringsbehov i flera branscher
Enligt Tobias Brännemo är det flera delar av arbetsmarknaden som fortsätter att stå starka, vilket i bästa fall skulle kunna hålla arbetslösheten nere på relativt låga nivåer. Han säger att vi nu befinner oss i en situation med höga varseltal och samtidigt ett högt antal lediga jobb hos Arbetsförmedlingen. De ser ett fortsatt stort rekryteringsbehov i många branscher.
Det finns ljusglimtar bland orosmolnen
Tobias Brännemo menar att det finns mycket som pekar på att vi är på väg in i en lågkonjunktur då inflationen, höga elpriser och stigande räntor har fått hushållen att hålla hårdare i plånböckerna, vilket i sin tur påverkar handeln.
Men han tillägger att det finns vissa ljusglimtar. Inflationen och elpriserna kommer i bästa fall snart att gå ner, och när årets avtalsrörelse är klar kommer hushållen ha fått mer pengar att röra sig med.