I oktober varslades 1 273 handelsanställda om uppsägning, vilket kan jämföras 270 varsel i oktober förra året. Foto: Have a nice day Photo/Shutterstock.com
Priserna ökar på de flesta håll och kanter just nu, och det gör även antalet varsel om uppsägning för anställda inom handeln. Handels ordförande Linda Palmetzhofer vill dock understryka att alla varsel inte behöver leda till uppsägningar och arbetsbrist. Det skriver Handelsnytt.
Under hösten har flera stora företag gått ut med varsel som drabbat hundratals anställda. Indiska, H&M och Coop Online är bara några exempel. Enligt statistik från Arbetsförmedlingen varslades 1 273 anställda inom handeln bara i oktober, vilket är upp mot en fjärdedel av det totala antalet varsel under perioden.
I oktober 2021 låg antalet varsel inom handeln på 270.
Varsel behöver inte leda till uppsägning
Linda Palmetzhofer, Handels ordförande, konstaterar att det är mycket som talar för att vi är på väg in i en lågkonjunktur och att många företag därför ser över verksamheten och samtidigt varslar om uppsägning.
– Men det behöver inte betyda att alla varsel omvandlas till arbetsbrist och uppsägningar, säger hon till Handelsnytt.
Det råder ingen arbetsbrist i handeln generellt
Enligt Linda Palmetzhofer råder det dock ingen arbetsbrist i handeln generellt, trots att antalet varsel har ökat rejält. Hon menar att det tvärtom är många arbetsgivare som har brist på personal. Men tuffare tider är i antågande, och då måste företagen rusta sig.
Facket oroliga för vad som händer framöver
Linda Palmetzhofer medger att de är lite oroliga för hur arbetsgivarna kommer agera framöver, och vad som kommer hända med villkoren för de anställda.
Hon berättar att många av deras medlemmar redan har det tufft att få ekonomin att gå runt, och om de skulle behöva gå ner i tid blir ju situationen ännu mer ansträngd.
Ska hitta lösningar för att så få som möjligt ska drabbas
När arbetsgivare går ut med varsel och förhandlingarna kör igång är det dags för facket att gripa in. De säkerställer att allt går rätt till, och deras förtroendevalda och ombudsmän förhandlar med arbetsgivare på flera håll i landet. Målet är att hitta lösningar som gör att så få som möjligt drabbas.