kontorslokal med arbetsförmedlingens logotyp ovanför entrénLokala kontor som Arbetsförmedlingen redan har lagt ner kan komma att öppnas igen

Arbetsmarknad

Regeringen, Centern och Liberalerna vill stoppa nedläggningen av Arbetsförmedlingens lokala kontor. I förhandlingarna om ett nytt regleringsbrev ser man över lösningar för hur myndighetens verksamhet i fortsättningen ska vara tillgängliga på landsbygden, skriver Publikt.

I riksdagens budget inför 2019 fick Arbetsförmedlingen betydligt mindre pengar än väntat. På grund av detta har myndigheten planerat stora och snabba avvecklingar av sin verksamhet. Bland annat skulle 132 lokala kontor läggas ner, och 4 500 anställda sägas upp.

Nu kommer dock ändrade besked från politiskt håll som kan innebära att de lokalkontor som redan har lagts ner kommer att öppnas igen. Förslaget förhandlas just nu av regeringspartierna och samarbetspartierna Centern och Liberalerna, som ska ta fram ett nytt regleringsbrev för Arbetsförmedlingen inför 2020.

Vill peka ut riktningen för Arbetsförmedlingen

Martin Ådahl är arbetsmarknadspolitisk talesperson för Centerpartiet. Han menar att Centern hela tiden har varit emot den snabba avvecklingen av myndigheten, men att ledningen för Arbetsförmedlingen har valt att ändå lägga ner kontoren.

– Eftersom det inte har gått att få Arbetsförmedlingens ledning att ändra riktning på något annat sätt så diskuterar vi nu att helt enkelt peka ut vad de måste göra för att trygga närvaron på landsbygden.

Partierna diskuterar nu dels möjligheterna att kunna öppna nedstängda kontor, men också hur man ska kunna förhindra att fler kontor läggs ner framöver. Dock är det ännu oklart hur många kontor det rör sig om och var i landet detta blir aktuellt.

ST: Behövs besked från regeringen

Även fackförbundet ST på Arbetsförmedlingen är positiva till att regeringen har lyssnat på kritiken mot nedläggningarna. Men för att rädda situationen krävs det ett snabbt besked, enligt avdelningens ordförande Fredrik Andersson.

– Man har redan börjat med att slå igen kontor och vi säger upp medarbetare. Så det måste gå fort att bromsa det här, säger han till Arbetet.

Man väntar även på att en ny generaldirektör för Arbetsförmedlingen ska tillsättas. Fredrik Andersson uttrycker viss oro för hur verksamheten kommer att fungera nästa år, under tiden som en ny myndighet ska utformas.