migrationsverkets logotyp på fönster till receptionArbetsgivare upplever Migrationsverkets krav på anställningserbjudande som krångligt

Arbetsrätt

Arbetskraftsinvandrare är extra hårt drabbade av pandemin på grund av covid-19. Migrationsverket ställer höga krav på arbete för att bevilja ansökningar om permanent uppehållstillstånd, och många som nu blivit varslade om uppsägning från arbetet riskerar därför utvisning, skriver Hotellrevyn.

En som drabbats av detta är Tseegii Byambadorj, som arbetar som hotellstädare. I slutet av sommaren skulle hon ha uppfyllt kraven efter att ha arbetat fyra år hos sin arbetsgivare. Men så stängde hotellet i mars, och Tseegii varslades oväntat om uppsägning tillsammans med nästan all annan personal.

Eftersom Tseegii har bred erfarenhet av arbetslivet, goda referenser och dessutom flytande på flera språk hade hon hopp om att hitta ett nytt arbete. Men nu har hon sökt fler än 200 jobb och har fortfarande inte hittat något.

Krångligt system gör att arbetsgivare säger nej

En försvårande faktor är att Migrationsverket har höga krav på Tseegiis nya jobb. Det ska vara en tillsvidaretjänst med en viss sysselsättningsgrad, och dessutom utannonserat hos Arbetsförmedlingen. Därefter behöver arbetsgivaren fylla i ett anställningserbjudande som ska lämnas till Migrationsverket.

– Jag har varit på många anställningsintervjuer som har gått bra. Men när arbetsgivarna förstår att de måste fylla i en blankett om anställningserbjudande så blir det nej. De tycker att det är krångligt, säger Tseegii.

Behövs större hänsyn till drabbade familjer

Det här innebär att Tseegii riskerar utvisning om hon inte hittar ett jobb. Varken Tseegii eller hennes barn har svenskt medborgarskap, och Tseegii är beredd att i värsta fall skriva över vårdnaden av barnen på deras pappa för att inte behöva slita dem från sitt sammanhang ännu en gång.

Genom sitt engagemang i Hotell- och restaurangfacket har Tseegii blivit kontaktad av många arbetskraftsinvandrare i samma situation. Hon har dock inte kunnat ge mycket hjälp, eftersom hon befinner sig i samma situation. Tseegii anser att Migrationsverket bör få större möjligheter att ta hänsyn till den svåra situationen i sina beslut.

– Det är så många som drabbas. Och bakom dem finns ofta barn och familj, som också drabbas.