journalistförbundets logga bredvid dator och tidningFrån och med den 1 april 2021 förbättras Journalistförbundets inkomstförsäkring. Foto: Pressbild/Journalistförbundet och Bartolomiej Pietrzyk/Shutterstock.com

Inkomstförsäkring

Journalistförbundets inkomstförsäkring kommer från den 1 april utökas med 20 ersättningsdagar, vilket innebär totalt 120 ersättningsdagar i basförsäkringen. Styrelsen har även beslutat att sänka avgiften från 65 till 60 kronor per månad.

Efter att man sett över Journalistförbundets ekonomi, medlemserbjudanden och försäkringar har förbundsstyrelsen nu beslutat att göra förbättringar i Journalistförbundets inkomstförsäkring. Från och med den 1 april 2021 kan du som blir arbetslös (efter 31 mars) få ersättning från basförsäkringen upp till 120 dagar, istället för de 100 dagar som gäller i dagsläget.

Om du däremot har din första arbetslösa dag innan den 31 mars 2021 är det fortfarande 100 ersättningsdagar i basförsäkringen som gäller.

Förbundsstyrelsen sänker avgiften för medlemmarna

Men det är inte bara ersättningsdagarna som får sig ett lyft. Från och med den 1 april 2021 sänks även avgiften för medlemmarna som i dag betalar 65 kronor i månaden för inkomstförsäkringen. Den nya avgiften ligger på 60 kronor per månad (för basförsäkringen).

Så gör du för att få en inkomstförsäkring

Försäkringsbolaget Bliwa, som står bakom Journalistförbundets inkomstförsäkring, rekommenderar alla som vill ha en inkomstförsäkring att för det första bli medlem i Journalistförbundet och sedan i en a-kassa. Det senare är ett krav för att du ska kunna ta del av inkomstförsäkringen.

För att omfattas av försäkringen måste du anmäla till Journalistförbundet att du är med i en a-kassa.

Hur fungerar Journalistförbundets inkomstförsäkring?

Om du skulle bli arbetslös och är medlem i en a-kassa kan du tack vare inkomstförsäkringen (via Bliwa) få cirka 80 procent av din tidigare månadslön. I basförsäkringen finns en övre gräns på 60 000 kronor i månaden. Det finns även möjlighet att teckna en tilläggsförsäkring som ger ytterligare 120 ersättningsdagar.

Kvalificeringstiden är tolv månader

Kvalificeringstiden för att kunna få ut ersättning ligger, efter en tillfällig sänkning under pandemiåret 2020, återigen på tolv månader.