svarv med flygande gnistorSamtliga fack inom industrin säger nej till opo:s första förslag om löneökningar. Foto: Vadim Ratnikov

Lön och villkor

Den 19 oktober fick fack och arbetsgivare inom industrin det första förslaget om löneökningar från opartiska ordföranden, men förslaget möttes med ett enhetligt nej. Enligt förbunden ska förslaget ha varit oacceptabelt lågt och långt ifrån vad man begärt. Det rapporterar Dagens Arbete.

Opartiska ordförandes första bud gällande löneökningar för anställda inom industrin presenterades för facken och arbetsgivarna under måndagen den 19 oktober. Förslaget var ett avtalsvärde på 4,5 procent över avtalsperioden 29 månader. Alla fackförbund inom industrin menar att budet är oacceptabelt lågt och ger ett enhetligt nej.

”Avtalsförsäkringarna ska vara med”

Dagens Arbete har pratat med IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä. Han berättar att löneökningsförslaget innebar 0,7 procent från den 1 november, 1,9 procent den 1 april 2021 och 1,9 procent även under år 2022.  Facket hade krävt retroaktiv lön från den 1 april 2020, men det fanns inte med i förslaget. Inte heller särskild avsättning till delpension eller förstärkning av avtalsförsäkringarna.

– Vi har sagt att avtalsförsäkringarna behöver vara med om vi ska träffa ett längre avtal, oavsett om det är 29 månader eller 17 månader, säger Veli-Pekka Säikkälä till Dagens Arbete.

Tumme ner även från GS och Pappers

Pappers ingår inte i Facken inom industrin, men även där hördes ett tydligt nej till löneförslaget. Kravet från deras sida har tidigare varit ett lyft på 4 procent under ett år, vilket var långt från nivåerna i budet från opo. Även GS-facket reagerade på löneökningsnivåerna i förslaget. Enligt avtalssekreteraren Madelene Engman var de otroligt låga.

Kraven från industrifacken är från 1 april tidigare år, och det var även då de nuvarande avtalen skulle ha gått ut. Men besluten om nya avtal fick skjutas upp på grund av pandemin. Madelene Engman menar att det därför ska synas tydligt på löneökningarna att dessa sju månader inte gått förlorade.