Inkomstförsäkring

Har du gått i tankar på att börja löneväxla? Kanske löneväxla till en extra tjänstepension? Oavsett vad, en löneväxling innebär skillnad för din inkomstförsäkring om du skulle förlora jobbet eller av någon annan anledning vara tvungen att sluta ditt arbete.

Löneväxla är för personer med höga inkomster

Att löneväxla innebär att du byter en del av din lön mot en förmån. Det kan vara alltifrån fler semesterdagar, förmånsbil, eller någon form av privat sjukvård. Men det allra vanligaste är att man löneväxlar till en extra tjänstepension. Om din arbetgivare tillåter löneväxling vill säga.

Det är dock inget för alla.

– Löneväxling är för de personer med höga inkomster, säger Monica Zettervall, på Pensionsmyndigheten, till Aftonbladet.

Det är bara fördelaktigt för personer som tjänar mer än inkomsttaket för den allmänna pensionen. Inkomsttaket ligger under 2018 på 42 031 kronor brutto i månaden. Det är det minsta beloppet du ska ha kvar efter att löneväxlingen dragits av. Annars är det inte lönsamt.

– Man ska göra medvetna val och förstå effekterna. Vi rekommenderar inte att göra löneväxling under det taket eftersom det påverkar andra ersättningar, säger Zettervall.

Ersättningar som kan komma att påverkas är exempelvis sjukpenningen, föräldrapenningen och a-kassan.

Inkomstförsäkringen blir lägre om du löneväxlar

Att ha en inkomstförsäkring är en extra trygghet genom att vara ett komplement till a-kassan, som bara täcker inkomster upp till 25 025 kronor i månaden. Om du tjänar mer än 25 025 kan det därför vara bra att teckna en inkomstförsäkring. Du kan nämligen få upp till 80 procent av din tidigare lön om du skulle bli arbetslös.

Men det kan samtidigt vara bra att veta att din inkomstförsäkring kommer att påverkas om du samtidigt löneväxlar. Den ersättning du får från din inkomstförsäkring är nämligen baserad på din lön. Löneväxlar du går en viss summa av din lön till en annan förmån och den kontanta ersättningen du får blir således lägre. Då inkomstförsäkringen endast tar hänsyn till din lön i form av kontanta ersättningar kommer din ersättning vid en eventuell arbetslöshet bli lägre.