lärarassistent bläddrar bland elevers skolarbetenYrkesgruppen lärarassistenter ska bland annat avlasta lärarna i deras administrativa arbetsuppgifter. Foto: NuPenDekDee/Shutterstock.com

Arbetsmarknad

Kommuner som anställer lärarassistenter till sina skolor får numera statsbidrag för de kostnader som detta medföljer. En lärarassistent avlastar lärarna i deras administrativa och praktiska arbetsuppgifter, skriver Kommunalarbetaren. Yrket kan också vara en bra yrkeslösning för arbetslösa.

Lärarassistenter är en yrkesgrupp som har kommit till ganska nyligen. Deras uppgift är att avlasta lärarna på olika sätt. Dels genom att vara ett praktiskt stöd till eleverna, dels genom att utföra en del av lärarens administrativa arbete.

Från och med i år kan kommuner få särskilt statsbidrag när de anställer lärarassistenter. Under 2020 är det totala statsbidraget som ska fördelas för detta syfte en miljard kronor.

Yrkesgruppen lärarassistenter kommer att organiseras av bland annat fackförbundet Kommunal.

Bidraget räcker till nio lärarassistenter per kommun

Östersund är en kommun som har beslutat att satsa på lärarassistenter. Detta beslut fattades innan jul i kommunens barn- och utbildningsnämnd. Under kommande månader kommer rekryteringen att påbörjas, och man räknar med att ha minst 25 anställda lärarassistenter till hösten.

Enligt en tidigare artikel i Kommunalarbetaren räcker årets statsbidrag till nio lärarassistenter i varje kommun. I dagsläget finns ungefär 37 000 anställda elevassistenter på svenska skolor, som är ett närliggande yrke.

I och med att lärarassistent är ett nytt yrke finns det ännu inga snittlöner hos Statistiska Centralbyrån. Men om man ser till elevassistenters löner ligger de i snitt på 24 300 kronor i månaden. Räknar man in arbetsgivaravgifter kostar det ungefär 380 000 om året att anställa en person som lärarassistent.

Räcker med en kort utbildning på distans

Bland annat Vårdyrkeshögskolan erbjuder en yrkeshögskoleutbildning för den som vill arbeta som lärarassistent. Utbildningen är en distansutbildning på ett år.

Den korta utbildningstiden gör att lärarassistent är ett bra yrke att överväga för den som är arbetslös. Om du har svårt att hitta jobb eller vill byta karriär är det alltså relativt smidigt att läsa till lärarassistent på distans.