Kvinna med munskydd går förbi en nerstängd restaurang.Många restauranger och hotell har gått i konkurs på grund av pandemins konsekvenser. Foto: WorldPictures/Shutterstock.com

Företagsnyheter

Inom Hotell och restaurangs område har konkurserna ökat den senaste månaden. En orsak är att många som arbetat där söker sig till nya branscher efter pandemin och dess konsekvenser för serviceyrken, skriver Hotellrevyn.

Antalet konkurser ökar inom branschen hotell och restaurang. Förra månaden var antalet 11 procent högre än i juli förra året.

Hotell och restauranger har drabbats hårt av pandemin

I en bransch vars ekonomi drabbades så hårt av pandemin blev sommaren förra året en andningspaus. Det var fram emot hösten som problemen började återkomma igen. Då gick smittspridningen nämligen upp, vilket ledde till skärpta restriktioner.

Bland annat var det många som ställde in sina julbord när den säsongen kom, vilket är en viktig del av många företags verksamheter. Den saken plus de små marginalerna gjorde att hotell- och restaurangbranschen hade flest konkurser enligt statistiken för 2020.

Nu under våren 2021 gick antalet konkurser ner igen. Men när juli månad kom vände situationen och konkurserna har alltså blivit fler igen.

Personalbrist och gamla skulder orsakar konkurserna

En sak som till stor del bidragit till konkurserna är bristen på personal. Det tror Richard Damberg, som arbetar på kreditupplysningsföretaget UC och har pratat med många företag som gått i konkurs den senaste tiden.

Det är nämligen många inom branschen som antingen börjat studera eller sökt sig till arbeten i andra sektorer.

– Om det fanns fler att anställa skulle många företag kunna ha högre omsättning, säger Richard Damberg.

Men personalbristen är inte det enda problemet. En del företag har även gamla skulder kvarliggande som till slut har tvingat dem gå i konkurs.

Situationen kommer att ljusna

Det är dock inte helt kört för branschen, tror Richard Damberg och UC. Efterfrågan på hotells och restaurangers tjänster kommer att bli högre, så bara branschen tar sig igenom den här svackan väntar en ljus framtid.