en rosa sönderslagen spargris omgiven av coronavirusNya siffror från Jurek visar att coronapandemin har påverkat arbetssökande akademikers lönekrav. Foto: solarseven/Shutterstock.com

Lön och villkor

Enligt en rapport från rekryteringsföretaget Jurek har arbetssökande akademiker sänkt sina löneanspråk efter coronavirusets utbrott. Det handlar framför allt om unga nyutexaminerade akademiker och kvinnor över 55 år. Det skriver Ingenjören.

Coronavirusets utbrott och spridning har påverkat hela vårt samhälle, inte minst förutsättningarna på arbetsmarknaden. En ny rapport från rekryteringsföretaget Jurek visar på att pandemin även har haft inverkan på arbetssökande akademikers lönekrav.

Störst skillnad bland yngre och kvinnor över 55 år

I sin rapport har Jurek sammanställt lönestatistik från de senaste sex månaderna, där man har analyserat totalt 6 344 arbetsansökningar. Siffrorna har sedan jämförts med statistiken före virusets utbrott. Skillnaderna är tydligast bland yngre akademiker, men även bland kvinnor i 55-60-årsåldern.

Siffrorna i rapporten visar till exempel att

  • Kvinnor och män under 30 år har sänkt sina lönekrav med 4 respektive 2 procent.
  • Kvinnor och män i  55-60-årsåldern har höjt lönekraven med 0,7 respektive 9,4 procent.
  • Kvinnor över 60 år har sänkt sina lönekrav med 2,1 procent, medan män i samma ålder har ökat kraven med 5 procent.

Tuffare läge på arbetsmarknaden

Ingenjören har pratat med Poolia Engineerings rekryteringskonsult May Molin. Många av de yngre nyutexaminerade ingenjörer hon träffar på vittnar om svårigheter att få in en fot på arbetsmarknaden just nu, och att man därför sänker sina lönekrav för att överhuvudtaget kunna få ett jobb. En hög ingångslön har helt enkelt halkat ner på prioriteringslistan. 

Risk för större löneklyftor

Men de som påverkas mest av coronapandemins effekter är kvinnor under 30 och över 55 år. Enligt rapporten sänker de sina löneanspråk mer än vad männen gör – en trend som riskerar att öka löneklyftorna. Om det fortsätter i samma spår menar Jureks vd Shervin Razani att det skulle innebära ett stort steg tillbaka i jämlikhetsutvecklingen.

Jessica Bagge, jämställdhetsansvarig på Sveriges Ingenjörer, berättar att förbundet redan innan pandemin noterat att löneanspråken skiljer sig mellan könen, särskilt i åldrarna under 30 och över 55 år. Hon menar att pandemin verkar ha förstärkt trenden, och att skillnaderna blivit ännu tydligare nu mitt i den pågående krisen.

– Fler tenderar att prioritera trygghet när det är oroligt på arbetsmarknaden och är då inte lika benägna att röra på sig vilket också speglar sig i löneanspråken, säger Jessica Bagge till Ingenjören.