pressbild på kommunals avtalssekreterare johan ingelskogMånga av Kommunals medlemmar inom skolan har otrygga anställningar. Förbundets avtalssekreterare Johan Ingelskog menar att det till stor del handlar om kommunernas ambition att akademisera skolverksamheten. Foto: Pressbild/Kommunal

Arbetsrätt

En ny rapport från Kommunal visar att många kommunalarbetare som jobbar i skolan har otrygga anställningar. 31 procent av förbundets medlemmar är osäkra på om de får vara kvar hos sin nuvarande arbetsgivare nästa år. Det skriver Kommunalarbetaren, som har pratat med Kommunals avtalssekreterare Johan Ingelskog.

Enligt Kommunals nya rapport har många av förbundets medlemmar som arbetar i skolan otrygga anställningar. Så många som 31 procent vet i dagsläget inte om de får vara kvar på sitt nuvarande jobb nästa år, och tittar man på gruppen elevassistenter (som även inkluderar lärarassistenter och annan resurspersonal) är det nära hälften som är anställda på visstid.

Omvårdnadsdelen glöms bort

Kommunalarbetaren har pratat med Kommunals avtalssekreterare Johan Ingelskog. Han menar på att detta är ett utslag av kommunernas strävan efter att ”akademisera” verksamheten i skolan. Enligt Ingelskog handlar det i grunden om att många kommuner har beslutat att bara ha förskollärare i både förskolan och skolverksamheten, och att man lagt allt mindre fokus på omvårdnad och den sociala delen av yrket.

Metoder för att vända den negativa trenden

Johan Ingelskog menar dock att det finns en hel del Kommunal kan göra för att försöka vända den negativa trenden. Ett exempel är tidsbegränsade visstidsanställningar på högst 18 månader, vilket förbundet redan har infört hos Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

Han betonar även vikten av yrkesutveckling. Det vill säga att man ger medlemmar möjligheten att utbilda sig till elev- eller lärarassistent, barnskötare eller fritidsledare, vilket då förhoppningsvis leder till en tillsvidareanställning.

– Den som är ansvarig för verksamheten måste också ta sitt ansvar och inse att vill man ha kontinuitet och en bra verksamhet så måste man ha trygga anställda, säger han till Kommunalarbetaren.