vårdpersonal skjuter sjuksäng framför sig i korridorEn undersökning från Vårdförbundet visar att var fjärde sjuksköterska överväger att säga upp sig på grund av den stora pressen under pandemin. Foto: shutter_o/Shutterstock.com

Arbetsmarknad

Enligt en undersökning från Vårdförbundet har pressen under pandemin fått många sjuksköterskor att lämna sina arbeten. Ett exempel är infektionsavdelningen på Danderyds sjukhus i Stockholm där 45 personer sa upp sig under 2020, vilket motsvarar hela 80 procent av personalstyrkan. Det rapporterar Arbetet.

Under pandemin har pressen på vården varit enorm, och många sjuksköterskor uppger att de är missnöjda med arbetstiderna och den tuffa arbetsmiljön. I en enkätundersökning (med över 700 svarande) som initierats av Vårdförbundet, uppger fyra av tio att arbetsbelastningen har ökat under året som gått. Undersökningen visar även att en av fyra har funderat på att byta jobb på grund av pandemins följder.

80 procent av personalstyrkan sa upp sig under 2020

På Danderyds sjukhus i Stockholm, närmare bestämt på sjukhusets infektionsklinik, har den negativa trenden varit påtaglig. 45 personer valde att säga upp sig förra året, vilket motsvarar 80 procent av personalstyrkan.

Arbetet har pratat med sjuksköterskan Josefine Lundqvist, som även är fackligt ombud för Vårdförbundet. Hon konstaterar att avsevärt många fler sa upp sig under 2020 jämfört med tidigare år, men tillägger att det är relativt få som väljer att lämna själva yrket.

– De allra flesta söker sig till andra avdelningar eller arbetsplatser för bättre arbetstider och bättre arbetsmiljö, säger hon till Arbetet.

Sökte sig bort från covid-avdelning

Arbetet har även pratat med sjuksköterskan Sofie Kraft som i september 2020 sa upp sig från sitt arbete på Sundsvalls sjukhus. Från början var hon anställd på medicinmottagningen, men omplacerades till sjukhusets covid-avdelning där hennes negativa upplevelser av arbetsmiljön och regionens personalhantering under krisen fick henne att bryta upp och gå vidare.

Sofie Kraft arbetar nu som distriktssköterska på en vårdcentral och trivs mycket bättre med både arbetsmiljö och arbetstider.