uttråkad ung kvinna lutar sig över bordet hon sitter vidUnga riskerar att fastna i lång arbetslöshet eller otrygga anställningar på grund av pandemin. Foto: Zwiebackesser/Shutterstock.com

Arbetsmarknad

Nästan en av fyra unga i åldern 15–24 år var arbetslösa förra året. Andelen steg från 20 procent år 2019 till 24 procent år 2020. Pandemin riskerar att få fortsatt stora konsekvenser för unga, skriver Kollega.

Bristen på arbetslivserfarenhet är en orsak till att unga drabbas så hårt. Det menar Mattias Engdahl som forskar om ungas första tid på arbetsmarknaden vid Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering.

– Under coronakrisen drabbades dessutom flera branscher där unga ofta får sina första jobb, som hotell- och servicebranschen och andra tjänstenäringar.

Ekonomiska nedgångar slår även hårdare mot många unga eftersom de ofta har osäkra anställningar. Nästan 35 procent av 15–24-åringarna har visstidsanställning, enligt siffror från SCB.

Av dessa är det många som längtar efter tryggheten i en fast anställning. Bland visstidsanställda mellan 25 och 34 år vill 70 procent hellre ha ett tillsvidarejobb.

Unionen: Fler måste få trygga anställningar

Tidsbegränsade anställningar har sina fördelar för att unga ska komma in på arbetsmarknaden. Men de borde inte få fortgå hur länge som helst, menar facket.

– Det är för många som har en osäker anställning och för många arbetsgivare som tricksar med anställningar för att undvika tillsvidareanställningar, säger förhandlingschefen Martin Wästfelt på Unionen.

Även långa tim- och behovsanställningar är under all kritik. Då fastnar man lätt i att alltid behöva stå till förfogande om arbetsgivaren skulle höra av sig, och därmed gå hemma och vänta. Många vågar inte heller tacka nej till jobb i rädsla att inte bli tillfrågad nästa gång.

Innan årsskiftet slöt fackförbunden en ny överenskommelse med arbetsgivarna om lagen om anställningsskydd. Förhoppningsvis ska det leda till att skyddet för unga och andra med otrygg anställning blir bättre.

Unga påverkas även på längre sikt

Det är inte bara tillfälligt som ungas arbetsliv kan påverkas av pandemin. Om det råder lågkonjunktur när unga kommer ut på arbetsmarknaden finns större risk att arbetslösheten varar längre, menar Mattias Engdahl. Exempelvis drar sig arbetsgivare för att anställa unga som inte arbetat tidigare.

Dessutom riskerar dessa ungas inkomst att bli lägre. Lönerna pressas nämligen ner när det råder hög konkurrens om de jobb som finns.

Den som utbildat sig längre kan också ha svårt att hitta jobb som stämmer med deras kvalifikationer. Kanske blir de tvungna att tacka ja till ett jobb som har lägre lön och inte är det man är utbildad till.