människor bildar lång köI december 2020 hade Kommunals a-kassa över 54 000 arbetslösa medlemmar. Trycket är högt och väntetiderna fortsatt långa. Foto: Victoria Labadie/Shutterstock.com

A-kassa

Redan för ett år sedan låg antalet arbetslösa medlemmar i Kommunals a-kassa på höga nivåer, men nu i december slogs rekord. Kommunal registrerade över 54 000 arbetslösa medlemmar, vilket inte har hänt sedan slutet av 90-talet. Det skriver Kommunalarbetaren.

Under pandemiåret 2020 har trycket på Sveriges a-kassor ökat markant. Kommunals a-kassa noterade redan för ett år sedan ett ovanligt högt antal arbetslösa medlemmar då siffran för första gången på flera år översteg 40 000.

Men det skulle alltså inte stanna där. Nu under december 2020 registrerade Kommunals a-kassa 54 090 arbetslösa medlemmar.

Högsta nivån sedan slutet av 1990-talet

Enligt Helena Wågberg, föreståndare för Kommunals a-kassa, har man inte haft så många arbetslösa medlemmar sedan slutet av 1990-talet. Hon menar att det gångna året var minst sagt speciellt, och att man i dagsläget inte kan säga exakt vad ökningen beror på och var alla nya medlemmar kommer ifrån.

Fortsatt långa väntetider

Det rekordhöga trycket på a-kassan har dessvärre gjort att väntetiderna på besked blivit långa. Kommunals a-kassa sticker inte ut på något sätt utan håller sig till snittet för övriga a-kassor, men väntetiderna är fortfarande längre än önskvärt. Under 2020 låg väntetiden på mellan fyra och nio veckor.

– Det är en komplex försäkring med många parametrar och moment så det tar tid. I april låg vi på fyra veckor och det kan nog vara så långt ner vi kan komma just nu, säger Helena Wågberg till Kommunalarbetaren.

Över 600 000 medlemmar

I A-kassans summering av 2020 finns även vissa ljuspunkter. Antalet medlemmar ökade i rasande takt under året för att i december landa på 608 483 personer. Kommunals a-kassa har inte haft över 600 000 medlemmar sedan 2007.

Helena Wågberg berättar att det normala är cirka 500 nyregistreringar i månaden, men att det nu ligger på över 1 000. Så länge det inte innebär att fler behöver ansöka om ersättning är medlemsökningen, enligt Wågberg, otroligt positiv.