kvinnlig sjuksköterska sätter på sig skyddshandskarVårdförbundet vill att karensavdraget ska slopas permanent för att minska sjuknärvaron i vården. Foto: David Herraez Calzada/Shutterstock.com

Ersättning och stöd

I våras kom beslutet om tillfälligt slopat karensavdrag för att få fler att stanna hemma även vid mildare sjukdomssymtom. Den 30 september går den tillfälliga ändringen ut, men Vårdförbundet tar nu strid för att karensavdraget ska slopas permanent. Det skriver Vårdfokus.

Den tillfälliga karensdagsersättningen som regeringen presenterade i våras har varit värdefull för många yrkesgrupper, men kanske framför allt för anställda inom vård och omsorg. Arbetsgivaren gör ett avdrag som vanligt och den anställda får sedan söka ersättning hos Försäkringskassan. Ersättningen ligger på 804 kronor brutto, vilket för de allra flesta täcker ungefär hälften av inkomstbortfallet

Genom att ta bort karensdagen har man fått många att stanna hemma som annars skulle ha gått till jobbet. Det har varit till stor hjälp för att minska smittspridningen, säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro till Vårdfokus.

Vill att karensavdraget slopas permanent

Vårdförbundet vill att karensavdraget ska slopas permanent, och man för nu diskussioner med politikerna om vikten av att minska sjuknärvaron bland personalen i vården. Anställda inom vården löper stor risk att smittas på arbetsplatsen, och Sineva Ribeiro menar att man inte ska behöva förlora pengar för att man tar sitt ansvar och undviker att gå till jobbet när man känner sig sjuk.

Förslaget är en ny lagstiftning, men om inte det går att lösa menar Sineva Ribeiro att Vårdförbundet borde kunna förhandla om slopat karensavdrag för medlemmarna genom sina avtal.

Många vill undvika att sätta kollegorna i klistret

Sjuknärvaron i vården tror Sineva Ribeiro dels handlar om det rätt rejäla inkomstbortfallet, men dels även om personalbristen och solidariteten gentemot kollegor och patienter. Många vill helt enkelt undvika att sätta arbetskamraterna i klistret och går därför och jobbar trots lättare sjukdomssymtom. Enligt Sineva Ribeiro är risken för ökat fusk bland Vårdförbundets grupper just därför väldigt liten. Om problem mot förmodan skulle uppstå menar hon att de kan lösas på andra sätt än genom karensavdrag.

Karensdagsersättningen kan förlängas i höst

Enligt Vårdfokus är det mycket som pekar på att den tillfälliga ändringen om slopat karensavdrag kommer förlängas under hösten. De politiska partierna verkar vara rörande eniga om att det är en viktig del i arbetet med att bromsa coronavirusets spridning i samhället.