Man och kvinna intervjuar arbetssökande.Antalet uppsagda tjänstemän som ansöker om stöd hos TRR är nu nere på rekordlåga nivåer. Det finns samtidigt 95 000 lediga tjänstemannajobb att söka. Foto: Freedomz/Shutterstock.com

Arbetsmarknad

Enligt omställningsorganisationen TRR:s siffror ligger antalet nyinskrivna tjänstemän på rekordlåga nivåer just nu. Mellan januari och mars ansökte 1 838 personer om stöd, vilket kan ställas mot 4 188 personer under det första kvartalet förra året. Det skriver Kollega.

Trygghetsrådet TRR, som hjälper uppsagda tjänstemän att få en ny anställning, redovisar riktigt positiva siffror för det första kvartalet 2022. Mellan januari och mars sökte 1 838 personer omställningsstöd, vilket kan jämföras med 4 188 personer under motsvarande kvartal 2021.

Enligt TRR har antalet nyinskrivna uppsagda tjänstemän under ett enskilt kvartal inte varit så lågt sedan 2006.

Stabil arbetsmarknad och ännu inga effekter av kriget

Johan Lagerhäll, tf vd på TRR, menar att de låga siffrorna tyder på att arbetsmarknaden är stabil. Han tillägger att det är extra glädjande att det nu är fler som hittar nya lösningar än som vänder sig till organisationer för att få stöd.

– Det är tydligt att pandemins påverkan på den svenska arbetsmarknaden nu tydligt mattats av och än ser vi hos TRR inga stora effekter av kriget i Ukraina men vi följer mycket noggrant utvecklingen, berättar han i ett pressmeddelande.

95 000 lediga tjänstemannajobb

Det finns även många lediga tjänstemannajobb att söka just nu. Enligt Arbetsförmedlingens siffror, bearbetade av Unionen, har antalet lediga tjänstemannajobb ökat från 60 till 95 000 på bara fem månader.

Unionens chefsekonom Katarina Lundahl konstaterar att arbetsmarknaden är stark, men tillägger att hon ändå blev förvånad över den snabba ökningen av lediga jobb.

Företagssäljare högst upp på listan över flest vakanser

Unionen har även sammanställt en lista över flest lediga jobb på arbetsmarknaden för tjänstemän.

Överst på listan hamnar företagssäljare med 14 495 vakanser (enligt Arbetsförmedlingens siffror), följt av grundutbildade sjuksköterskor med 9 911 vakanser. På tredje plats hittar vi mjukvaru- och systemutvecklare med 6 710 vakanser.