man ligger på soffa och håller upp febertermometerFlera kommunalare misstänks för brott mot smittskyddslagen

Arbetsmarknad

Runt om i landet har man sett flera exempel på kommunalt anställda som gått till jobbet trots att de känt av sjukdomssymtom eller väntat på provsvar, och nu riskerar åtal för att de inte följt smittskyddslagen. Enligt fackförbundet Kommunal är det inte direkt någon slump att flertalet av dessa personer har osäkra anställningar. Det skriver Kommunalarbetaren.

Kommunalarbetaren har tidigare skrivit om en barnskötare som polisanmälts för att ha jobbat under tiden hon väntade på svar från ett coronatest. Och hon är inte ensam om att riskera åtal för att inte ha följt smittskyddslagen.

Enligt Kommunalarbetaren finns det flera exempel på kommunalare som nu misstänks för brott, och facket menar att det inte direkt är en slump att det ofta är personer med osäkra anställningar, till exempel timanställningar, som åker dit.

Obalanserad struktur ligger bakom

Kommunals ombudsman Annica Jansson menar att många av förbundets medlemmar har otrygga anställningar, vilket i sin tur även innebär otrygghet i privatekonomin. Enligt facket är det alltså denna struktur som får personer att gå till jobbet med sjukdomssymtom eller i väntan på provsvar.

– De har inte råd att förlora inkomst vare sig det är i form av karensavdrag eller uteblivna arbetade timmar, säger Annica Jansson till Kommunalarbetaren.

Viktigt att alla följer rekommendationerna

Kommunal betonar dock vikten av att alla anställda följer myndigheternas rekommendationer om man känner några symtom. Annica Jansson menar att man från förbundets sida inte kan hindra arbetsgivare från att anmäla om det finns misstankar om brott mot rekommendationerna.

Inte bara sjukvårdens ansvar att informera

Den polisanmälda barnskötarens arbetsgivare ska ha sagt till Kommunalarbetaren att det främst är sjukvårdens ansvar, inte arbetsgivarens, att informera om vad som gäller för anställda som väntar på provsvar. Annica Jansson är av en annan åsikt. Hon menar att det, speciellt i rådande läge, förvisso inte finns något som ”för mycket information”, men att man inte kan lägga allt på sjukvården.

Upp till var och en att ta reda på vad som gäller

Thomas Björck, arbetsrättschef på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), menar att arbetsgivare inte har någon skyldighet att informera sina anställda om att de måste stanna hemma från jobbet när de väntar på provsvar.

Han tillägger att det enligt smittskyddslagstiftningen är upp till varje enskild individ att ta reda på vad som gäller.