Två ingenjörer står med ritning och tittar bortåt.Sveriges Ingenjörers nya rapport visar arbetsgivare kan tjäna en hel del på att ha anställda över 65 år, medan den enskilda arbetstagaren inte tjänar mycket alls på att fortsätta jobba. Foto: Budimir Jevtic/Shutterstock.com

Lön och villkor

Enligt en ny rapport från Sveriges Ingenjörer kan en arbetsgivare tjäna flera hundra tusen kronor per år i avgifter på att ha en anställd över 65 år jämfört med en som är yngre. Arbetstagare som fortsätter att jobba efter 65 år tjänar däremot inte många kronor – löneutvecklingen stannar i stället av och det gör även inbetalningen till tjänstepensionen. Det skriver Arbetsvärlden.

Det finns en stor efterfrågan på civilingenjörer just nu, men enligt Sveriges Ingenjörers rapport ”65 plus ska inte gå minus” är detta är inget som syns i lönestatistiken för äldre ingenjörer. Anställda som fortsätter att jobba efter 65 år får i regel inte heller några fler inbetalningar till tjänstepensionen. Eftersom arbetsgivaravgifterna dessutom blir lägre innebär detta att arbetsgivaren kan tjäna flera hundra tusen kronor per år på en anställd som har fyllt 65 år.

Höj lönerna eller förläng inbetalningarna till tjänstepensionen

Stefan Jansson, specialist på pension och försäkring hos Sveriges Ingenjörer, menar att det finns två sätt att göra situationen mer rättvis för arbetstagarna: antingen höjer man lönerna för anställda som fortsätter arbeta eller så förlänger man inbetalningarna till tjänstepensionen. 

– Tjänstepension är ju uppskjuten lön men vi ser inte att det blir någon löneutveckling för den här gruppen, säger Stefan Jansson till Arbetsvärlden.

Åldersgränserna för inbetalningar kan höjas framöver

När det gäller inbetalningar till tjänstepensionen kan en förändring faktiskt vara i sikte. Enligt Förhandlings- och samverkansrådet PTK förhandlar man just nu med arbetsgivarna om att höja åldersgränsen för inbetalningarna i kollektivavtal för privata tjänstemän.

Många över 65 startar eget

För att själv kunna utnyttja de sänkta arbetsgivaravgifterna kan man bli egenföretagare, och den vägen är det faktiskt många ingenjörer över 65 som väljer att ta. Bland yrkesverksamma ingenjörer som är 67 år är det hela 40 procent som har eget företag, enligt rapporten.