Ulrika lindstrandFörbundsordförande Ulrika Lindstrand är tacksam för att medlemmarna har hjälpt varandra genom att betala den tillfälligt högre medlemsavgiften. Foto: Pressbild/Sveriges Ingenjörer

Inkomstförsäkring

Sveriges Ingenjörer kommer att kunna sänka sin tillfälligt höjda medlemsavgift tidigare än planerat. De extra pengar som kommit in kommer att användas som reserv till förbundets inkomstförsäkring, skriver Ingenjören.

Under pandemin höjde fackförbundet Sveriges Ingenjörer medlemsavgiften tillfälligt. Beslutet fattades av förbundsstyrelsen i juli 2020. Planen var att den höjda avgiften skulle gälla fram till december i år.

Orsaken var att ta höjd för ökad arbetslöshet, och därmed ersättningen från inkomstförsäkringen. Prognosen var en stigning på 3,8 procent.

Avgiften kan sänkas tidigare än väntat

Men hittills har man bara sett en arbetslöshet på upp till 1,7 procent. I maj sjönk den till bara 1,4 procent.

Därför har Sveriges Ingenjörer nu beslutat att sänka medlemsavgiften igen redan i september. Då räknar förbundet med att kunna hantera verksamheten med den lägre avgiften. Bedömningen har gjorts utifrån läget i ekonomin, arbetsmarknaden och uttagen från inkomstförsäkringen, berättar förbundsordförande Ulrika Lindstrand.

Hon riktar ett tack till medlemmarna som har accepterat den höjda avgiften. På så sätt har de hjälpt sina kollegor som har drabbats värre av pandemin.

De extra pengarna behövs som reserv för inkomstförsäkringen

Under perioden med höjd avgift kommer yrkesverksamma medlemmar ha betalat 1 500 kronor mer för sitt medlemskap. Premien för inkomstförsäkringen som ingår i medlemskapet har höjts med mindre än så under 2021.

Det överskott som uppstår kommer att gå direkt in i inkomstförsäkringen, meddelar Ulrika Lindstrand. Förbundet vill inte bygga upp någon överkapacitet, utan pengarna behövs för att hantera de fortsatta effekterna av pandemin.

– Vi hoppas att läget ska normaliseras och att premien kommer tillbaka till ett mer normalt läge. Samtidigt har vi fått en riskmedvetenhet, att vi behöver en större buffert, och därför är det inte sannolikt att premien återgår till vad den var på lång tid.

Försäkringsvärldens beredskap blir bättre

Att pengarna i stället går direkt tillbaka till medlemmarna finns det inte utrymme för i nuläget, menar Ulrika Lindstrand. Men hon tycker definitivt att förbundet gjorde rätt i att höja avgiften. Utan den hade de inte klarat scenariot  de såg framför sig förra sommaren.

Sveriges Ingenjörer håller på att utvärdera sin beredskap tillsammans med Folksam, som har hand om deras inkomstförsäkring. Ulrika Lindstrand tror att försäkringsvärlden kommer att bli bättre på riskavvägning efter pandemin.