kvinna skriver under kontraktDet finns en hel del att tänka på innan du tackar ja till ett avgångsvederlag. Tidningen Kollega går igenom de viktigaste punkterna. Foto: thodonal88/Shutterstock.com

Lön och villkor

Att tacka ja till ett avgångsvederlag kan för många låta som en självklarhet, men man kanske glömmer att det även innebär vissa risker. Kollega tipsar om vad du bör tänka på när du får ett erbjudande om att få en summa pengar för att säga upp dig från ditt arbete.

Att få pengar för att sluta jobba kan i mångas öron säkert låta som ett drömscenario, men då tänker man kanske inte på att ett avgångsvederlag även medför vissa risker. Kollega går igenom vad du bör tänka på om din arbetsgivare erbjuder dig ett avgångsvederlag.

Jämför summan med din uppsägningstid

Var uppmärksam på om du får för lite pengar i förhållande till hur lång din uppsägningstid är. Uppsägningstiden beror på hur länge du varit anställd, men ligger som lägst på en månad och som högst på sex månader. Har du fyllt 55 år och jobbat på ett företag som har kollektivavtal i minst tio år ligger uppsägningstiden på tolv månader som längst.

Högre skatt på avgångsvederlaget

Om du får ditt avgångsvederlag som ett engångsbelopp kan du behöva betala statlig inkomstskatt. Om företaget inte riskerar att gå i konkurs kan det därför vara en god idé att få ut pengarna i olika omgångar och på olika sidor av årsskiftet.

Tänk på! Om företaget du ska säga upp dig från har dålig ekonomi och är nära en konkurs är det bättre för dig om du får alla pengar på en gång. Avgångsvederlaget omfattas nämligen inte av den statliga lönegarantin.

Vederlaget är inte tjänstepensionsgrundande

Avgångsvederlaget är inte pensionsgrundande för tjänstepensionen ITP. Du kan dock försöka förhandla med din arbetsgivare så att hen betalar ITP, friskvård, semester och försäkring under uppsägningstiden.

Pengarna kan inte tillgodoräknas om du blir sjuk

Enligt Kollega kan du inte tillgodoräkna dig vederlaget i den sjukpenninggrundande inkomsten (SGI). Om du står utan arbete och vill behålla tidigare SGI måste du anmäla dig som arbetssökande på Arbetsförmedlingen.

Stryk konkurrensklausulen i ditt anställningsavtal

Om det finns en konkurrensklausul i ditt anställningsavtal ska du i samband med avgångsvederlagavtalet se till att skriva bort den. Klausulen kan nämligen hindra dig att söka liknande jobb.