kvinnlig fotbollsspelare med boll på fotbollsplanAtt kvinnliga fotbollsspelare tjänar så mycket mindre än herrspelarna är upprörande

Lön och villkor

En kartläggning från Unionen visar att kvinnliga fotbollsspelare på elitnivå har betydligt lägre löner och sämre anställningsförhållanden än manliga fotbollsspelare. Unionens medlemstidning Kollega skriver att hälften av damspelarna behöver jobba deltid på sidan av fotbollen, vilket är huvudorsaken till att många avslutar sina fotbollskarriärer.

Kvinnliga elitspelare inom fotbollen har svårare att leva på sin lön än herrspelarna. Det visar en kartläggning som fackförbundet Unionen har gjort, baserat på intervjuer med medlemmar inom dam- respektive herrfotbollen.

– Det är upprörande hur stora skillnaderna är. Så kan vi inte ha det långsiktigt. Kvinnor och män ska behandlas på samma sätt i arbetslivet – ha samma rätt och möjligheter till utveckling – både vad gäller lön och karriär, säger Martin Linder, förbundsordförande för Unionen.

Kvinnliga fotbollsspelare tjänar mindre än 20 000 i månaden

Det svenska damlandslaget rankas som det nionde bästa landslaget i världen av fotbollsförbundet FIFA. Herrlandslaget ligger i sin tur på fjortonde plats i samma ranking. Men detta syns alltså inte i lönefördelningen.

86 procent av de kvinnliga fotbollsspelarna tjänar mindre än 20 000 kronor i månaden, medan månadslönen ligger på över 30 000 kronor för 88 procent av herrarna.

Dessutom har en betydligt färre av de kvinnliga spelarna någon personlig sponsring och ersättning vid matchvinst jämfört med männen.

Hälften av de kvinnliga spelarna behöver arbeta på sidan av fotbollen

Följden blir att 46 procent – alltså nära på hälften – av de kvinnliga spelarna inte kan försörja sig enbart på inkomsten från fotbollen. För männen är motsvarande siffra 7 procent. Kvinnliga spelare har därför ofta deltidsjobb vid sidan av fotbollen, vilket inte är helt lätt att kombinera med fotbollsträningar och resor i samband med matcher.

Stressen som detta livspussel orsakar leder till en ökad skaderisk, menar Unionens utredare Shadé Jalali.

Även föräldraskap påverkas av damspelarnas situation. Ekonomiska och familjerelaterade skäl är den främsta anledningen till att kvinnliga spelare avslutar sin karriär. Samtidigt är det bara 3 procent av de kvinnliga elitspelarna som har barn, jämfört med 51 procent av männen.

Lägre löner motiverar färre kvinnor att satsa på fotbollen

Förklaringen för löneskillnaden är förmodligen att det finns ett större publikt intresse för herrfotboll, vilket innebär större intäkter för till exempel tevesändningar av matcher.

Shadé Jadi påpekar att den låga lönenivån motiverar färre kvinnor att välja en fotbollskarriär, vilket ger sämre förutsättningar för att dra in mer pengar i damfotbollen. Därför måste man börja med att sätta rimliga löner och ersättningar och erbjuda heltidsanställningar för så väl kvinnliga som manliga fotbollsspelare, menar hon.

Unionen kommer att arbeta vidare med frågan genom att bland annat organisera elitspelarna och reglera arbetsvillkor i spelarnas avtal.