Kvinnlig sjuksköterska iförd munskydd pratar med äldre dam.Vårdpersonal som inte kan visa vaccinbevis kan bli omplacerad efter den 1 februari i år. Vårdförbundet är kritiska mot beslutet. Foto: Rido/Shutterstock.com

Arbetsrätt

Region Dalarna har beslutat att ovaccinerad vårdpersonal ska kunna omplaceras från den 1 februari. Vårdförbundet riktar kritik mot beslutet och menar att det även kan slå mot vaccinerad personal. Det skriver Arbetet.

Under hösten 2021 utredde Region Dalarna om det är juridiskt möjligt att kräva att deras personal är vaccinerad. De har nu kommit fram till att så är fallet.

Strax före jul meddelade de därför att anställda som inte kan uppvisa vaccinationsbevis kan bli omplacerade efter en riskbedömning. Beslutet gäller formellt från 1 januari i år, men inga omplaceringar kommer att utföras förrän 1 februari.

Facket tycker inte att vaccinkrav är en bra idé

Fackförbunden är inte överens med Region Dalarna i den här frågan. Tina Dahlman, vice ordförande för Vårdförbundet i Dalarna, tycker att regionen överdriver problemet med ovaccinerade.

– Min uppfattning är inte att det är en så stor andel ovaccinerade personal som går och smittar svårt sjuka människor. Jag skulle säga att vi har en ovanligt hög andel vaccinerade bland våra medlemmar, säger hon till Arbetet.

Hon tycker också att man bör respektera de som har valt att avstå av olika skäl. Det behöver inte vara så att man tror på diverse konspirationsteorier om vaccinet, utan att det ligger andra saker i bakgrunden.

Vårdförbundet tycker att regionen är inkonsekvent

Folkhälsomyndigheten rekommenderar personal med coronasmitta i hemmet att stanna hemma. Region Dalarna har dock valt att göra undantag från detta om det finns stort behov av personal. Tina Dahlman tycker att detta beslut i relation till beslutet om vaccinpass är inkonsekvent.

Hon tycker också att det finns frågetecken om personalförsörjningen. Om en arbetsplats har fyra sjuksköterskor och en av dem inte är vaccinerad kan det blir problem om den personen måste omplaceras. Det blir jobbigt för den personal som är kvar och måste täcka upp.