pressbild på tobias baudinKommunals förbundsordförande Tobias Baudin berättar om strejkvarslet efter de kraschade avtalsförhandlingarna med Vårdföretagarna. Foto: Pressbild/Kommunal

Arbetsrätt

Förhandlingarna mellan Kommunal och Almega Vårdföretagarna rörande ett nytt kollektiv för anställda inom privat vård och omsorg samt äldreomsorg har gått i stöpet, och nu har Kommunal varslat om strejk. Innan den 15 januari måste parterna nå en överenskommelse. Det rapporterar Arbetet.

Totalt 55 000 anställda inom privat vård och omsorg, men även inom äldreomsorgen, står fortfarande utan ett nytt kollektivavtal. Avtalsförhandlingarna mellan Kommunal och arbetsgivarsidan Vårdföretagarna kraschade, och i stället för en överenskommelse har förhandlingarna utmynnat i ett strejkvarsel.

Om parterna inte lyckas nå gemensamma beslut innan den 15 januari bryter strejken då ut i ett första steg i form av en nyanställnings-, mer- och övertidsblockad. Från den 22 januari sker steg nummer två, vilket innebär en arbetsnedläggning på flertalet vårdcentraler och äldreboenden över hela Sverige.

Konflikt om satsning på yrkesutbildade

Konflikten mellan parterna ska enligt uppgift framför allt handla om fackförbundets krav gällande lönesatsningen på yrkesutbildade. Enligt Kommunal blir betalningen för satsningen försämrade villkor för förbundets medlemmar.

– En strejk är alltid en sista utväg och absolut inget Kommunal gör lättvindigt. Men det är omöjligt för oss att acceptera ett avtal där medlemmarna i Kommunal skulle gå med på villkorsförsämringar för en särskild lönesatsning på yrkesutbildade, säger Tobias Baudin, Kommunals förbundsordförande, i ett pressmeddelande.

Vill teckna avtal inom ramarna

I ett pressmeddelande beklagar Vårdföretagarnas förhandlingsansvarige Per Östlund att Kommunal har valt att avsluta avtalsförhandlingarna för att i stället varsla om strejk. Enligt Östlund upplevde arbetsgivarsidan samtalen under avtalsförhandlingarna som goda, och han menar att man gärna hade sett dialogen fortsätta fram till en överenskommelse.

Vårdföretagarnas förbundsdirektör Antje Dedering menar att man inte är emot en särskild satsning på yrkesutbildade, men att finansieringen av den måste rymmas inom ramarna som finns på arbetsmarknaden.