Hitta rätt inkomstförsäkring som egenföretagare

Inkomstförsäkring för egenföretagare passar dig som startat ett eget företag och vill ha någon slags trygghet om det inte går som du planerat. Att vara egenföretagare innebär mycket eget ansvar och i många fall tar det ett tag innan din verksamhet börjar bli lönsam. Med en inkomstförsäkring för egenföretagare kan du våga satsa fullt ut på din affärsidé och samtidigt ha något att falla tillbaka på om du i framtiden skulle bli arbetslös.

Tänk på! En inkomstförsäkring är en värdefull investering även för dig som egenföretagare.

Vill du som egenföretagare skaffa en inkomstförsäkring kan det vara bra att veta att alla inkomstförsäkringar inte gäller för egenföretagare. I jämförelsetabellen ovanför ser du alla inkomstförsäkringar som går att teckna om du är egenföretagare. Högst upp på sidan kan du även filtrera resultatet ytterligare för att hitta rätt inkomstförsäkring för dig.

Tänk på att du ofta måste varit medlem i 12 månader innan du kan få ersättning från inkomstförsäkringen. Har du funderat på att teckna en inkomstförsäkring kan det därför vara en bra idé att göra det så fort som möjligt.

Få ersättning på upp till 80 procent av din tidigare lön

Trots att du bestämmer över din egna anställning och inte kan bli uppsagd på samma sätt när du är egenföretagare, kan det vara skönt att ha något att falla tillbaka på om det inte går som du tänkt. Att behöva lägga ner ett bolag för att det går dåligt kan jämställas med att drabbas av arbetsbrist, vilket ger dig rätt till ersättning om du har en inkomstförsäkring.

Inkomstförsäkring gäller dock enbart vid ofrivillig arbetslöshet. Du kan inte få ersättning om du sålt ditt bolag eller fått utdelning vid likvidation av bolaget.

Hur stor ersättning du kan få från din inkomstförsäkring för egenföretagare beror på din tidigare inkomst. Fördelen med att ha en inkomstförsäkring för egenföretagare är att när din inkomst ska räknas ut tas hänsyn till både din tidigare lön och eventuell utdelning. På så sätt kan du få upp till 80 procent av din tidigare inkomst vid arbetslöshet, tack vare en inkomstförsäkring för egenföretagare.

Inkomstförsäkring via fackförbund har många andra förmåner

Det finns både privata inkomstförsäkringar för egenföretagare och inkomstförsäkringar som ingår vid medlemskap i ett fackförbund för egenföretagare. Det finns fördelar med båda sorternas inkomstförsäkring för egenföretagare. Det du framför allt ska tänka på när du jämför inkomstförsäkringar för egenföretagare är månadsavgiften, antalet ersättningsdagar och hur stor ersättning du kan få från respektive inkomstförsäkring.

Med vissa inkomstförsäkringar för egenföretagare som ingår i medlemskapet hos ett fackförbund ingår många andra förmåner för dig som driver eget företag. Exempelvis kan du med Unionen Egenföretagare få inkomstförsäkring och även olika affärsverktyg som:

  • Affärsjuridisk rådgivning
  • Hjälp med bokföring och fakturering
  • Mallar för utformande av företagsavtal
  • Bidrag till kompetensutveckling

Om en privat eller facklig inkomstförsäkring för egenföretagare passar bäst för dig kan du enklast ta reda på genom att jämföra inkomstförsäkringar för egenföretagare.