hand räcker fram svenska pengarMer pengar betalades ut från svenska a-kassor under 2019 än på flera år. Foto: Emmoth/Shutterstock.com

A-kassa

Arbetslösheten stiger inom flera branscher i Sverige, och det gör även antalet utbetalningar från a-kassorna. Samtidigt är det många som har svårt att få rätt till ersättning enligt nuvarande regelverk, skriver Sekotidningen. En kommande utredning ska föreslå hur även otrygga anställningar ska kunna omfattas av a-kassa och inkomstförsäkring.

Enligt de senaste siffrorna från Arbetsförmedlingen ligger arbetslösheten just nu på 7,4 procent. Det är 0,4 procent högre än i december 2018.

Arbetslösheten förväntas öka ytterligare under 2020, på grund av en avmattad ekonomi i Sverige.

Stor ökning av a-kassans utbetalningar under 2019

Utbetalningarna av arbetslöshetsersättning från a-kassan var på totalt 14,3 miljarder kronor. Det är en rejäl ökning jämfört med åren innan, då siffrorna i stället har legat kring 12–13 miljarder. Det visar statistik från Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF), som Sveriges a-kassor har sammanställt.

Enligt samma statistik är det 70 procent av svenskarna som är medlemmar i någon a-kassa.

En av de a-kassor som märkt av den ökande arbetslösheten är Seko. Andelen arbetslösa medlemmar har stigit från 6,3 procent 2017 till 6,4 procent i december 2019. Samtidigt tappade de dock 700 medlemmar under förra året.

A-kassans regelverk är under statlig utredning

Sveriges a-kassor är en service- och intresseorganisation där 25 olika a-kassor ingår. De varnar för att det regelverk som gäller i dag exkluderar personer som har otrygga anställningar. Dessa grupper har nämligen betydligt svårare att ta del av någon inkomstförsäkring, som täcker det som fattas mellan a-kassans ersättningstak och 80 procent av den tidigare inkomsten.

Arbetslöshetsförsäkringen är just nu under utredning. Längre fram i vår kommer utredarna att lämna ett förslag på hur fler ska kunna omfattas av a-kassan.

– Det är angeläget att politikerna verkligen genomför reformer som bland annat innebär att fler får tillgång till tryggheten som a-kassan innebär, säger Tomas Eriksson, arbetslöshetsexpert på Sveriges a-kassor, till Arbetet.