Tobias BaudinKommunals ordförande Tobias Baudin tror att förbundet kommer att lyckas bra i avtalsförhandlingarna utan att samordna sig med övriga LO-förbund. Foto: Pressbild/Kommunal

Lön och villkor

Fackförbunden inom LO har precis kommit överens om att samordna sig inför avtalsrörelsen om nya löner 2020. Men förbundet Kommunal har meddelat att de ställer sig utanför denna samordning. Enligt Arbetet beror det på att förbundet inte får stöd från LO i sina lönekrav för yrkesutbildade nyckelgrupper.

Inför de flesta nya avtalsrörelser brukar LO-förbunden samordna sig inför löneförhandlingarna. Det går i regel till så att industrin sätter sina lönekrav först, och att övriga branscher sedan följer efter.

Men i år är det inte alla förbund som är överens om en samordning. I går meddelade nämligen Kommunal att förbundet inte kommer att ingå i samordningen inför avtalet 2020, utan driva avtalsrörelsen på egen hand.

Kommunal vill ha högre lön för yrkesutbildade

Kommunal har ställt vissa krav för att de ska kunna acceptera samordningsförslaget från LO. De vill kunna kräva mer i lön till nyckelgrupper som har yrkesutbildning, för att en sådan utbildning ska löna sig även inom vård, omsorg och skola.

Detta fick Kommunal dock inte stöd för hos LO, vilket ledde till att Kommunal valde att driva sin egen avtalsrörelse. Kommunal anser att medlemmarna kommer att ha chans till högre löner på det här sättet, och ordförande Tobias Baudin tvivlar inte på att förbundet kommer att lyckas få igenom sina krav på egen hand, enligt Kommunalarbetaren.

– Kommunal är stora, vi är starka och nu är vi också rätt förbannade, säger Tobias Baudin, ordförande i Kommunal, i en intervju med Ekot i Sveriges radio.

12 av 14 LO-förbund samordnar sig

Mellan övriga LO-förbund har diskussionerna fortsatt, och i dag har förbunden fattat ett slutgiltigt beslut om att samordna sina lönekrav. Det är bara två förbund, Kommunal och Pappers, som inte ingår i denna samordning, enligt tidningen Börsvärlden.

Vid den senaste avtalsrörelsen 2016 blev det ingen samordning mellan LO-förbunden, men i år väljer alltså de flesta arbetarförbund att samarbeta.