person plockar fram sedlar ur en plånbokFler utbetalningar från a-kassan kan tyda på en kommande lågkonjunktur. Foto: connel/Shutterstock.com

A-kassa

Utbetalningarna från a-kassan har ökat, vilket tyder på att en lågkonjunktur är på väg, enligt experterna. Därför är det hög tid att gå med i a-kassan och skaffa en inkomstförsäkring, för att få en tryggare ekonomisk situation om du skulle bli arbetslös.

Som vi har skrivit tidigare ökade utbetalningarna från a-kassan under 2019. Den totala summan som betalades ut var 14,3 miljarder kronor, vilket var en ökning med uppemot 12 procent, enligt Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringens statistik.

A-kassan en trygghet oavsett anställningsform

Denna ökning är ett brott i den trend som har rått tidigare, och tyder på att konjunkturen är på väg att försvagas. Det menar arbetslöshetsexperten Tomas Eriksson på Sveriges a-kassor, som är den organisation som har sammanställt statistiken.

Av den anledningen är det högaktuellt just nu att gå med i a-kassan, enligt Tomas Eriksson. Oavsett om man har kunnat etablera sig på arbetsmarknaden eller om man har en mer otrygg anställning, är det till stor nytta om lågkonjunkturen skulle leda till att man förlorar jobbet.

Bara en tredjedel får full ersättning utan inkomstförsäkring

Enligt sommarens statistik var det ungefär var tredje person som fick ut sin fulla ersättning från a-kassan, av dem som var medlemmar i a-kassan och tidigare hade arbetat heltid.

Resten av de arbetslöshetsförsäkrade slog i stället i taket för a-kassans ersättning, eftersom de tjänat mer än 25 000 kronor i månaden. I de fallen får de luta sig mot en inkomstförsäkring för att kunna få ut sin fulla ersättning på 80 procent av den tidigare lönen.

Lågkonjunkturen kan påverka även chefer

Uppmaningen att gå med i a-kassan gäller även yrkesgrupper som har högre löner, till exempel chefer.

– Sverige är på väg mot en konjunkturvändning och även kompetenta och uppskattade ledare riskerar jobbet i en lågkonjunktur, säger chefen för Ledarnas a-kassa, Anna-Greta Gårding.

Förutom medlemskap i a-kassan är en inkomstförsäkring en god idé om du har en högre lön. Då kommer du nämligen närmare den lön du hade tidigare än vad som är möjligt med bara a-kassa.